FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hebrang o svom zdravstvenom stanju i statusu u Vladi

ZAGREB, 6. siječnja 2005. (Hina) - Andrija Hebrang, potpredsjednikVlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi, obratio se danaspriopćenjem vezanim uz svoje zdravstveno stanje u kojem je najavio daće o svom daljnjem statusu razgovarati s predsjednikom Vlade IvomSanaderom.
ZAGREB, 6. siječnja 2005. (Hina) - Andrija Hebrang, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi, obratio se danas priopćenjem vezanim uz svoje zdravstveno stanje u kojem je najavio da će o svom daljnjem statusu razgovarati s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

Hebrang zahvaljuje hrvatskim liječnicima koji su mu u razdoblju od nekoliko proteklih mjeseci postavili dijagnozu rijetke lokacije malignoma prostate. "Zbog rijetke lokacije i malih dimenzija tumora dijagnoza je bila teška i u cijelosti je operativno potvrđena, što dokazuje visoku razinu stručnosti hrvatske medicine. Zahvaljujem kolegama iz poliklinike Urocentar, KBC-a Rebro te KB Merkur koji su sudjelovali kao dijagnostičari ili konzultanti u toj fazi liječenja", stoji u priopćenju.

Hebrang napominje kako razlog njegova odlaska na operaciju u inozemstvo nije, kako se tvrdilo u dijelu medija, nepovjerenje u hrvatsko zdravstvo. "Kao liječnik znao sam da me čeka težak operativni zahvat nakon kojega je potreban potpuni mir od nekoliko dana radi oporavka. Znao sam da to neće biti moguće zbog velikog zanimanja koje su pokazivali pojedini novinari, te sam odabrao inozemnu ustanovu vjerujući da ću u njoj imati prilike za miran i neometan oporavak", kaže Hebrang.

Ministar napominje kako mu je nakon konzultacije s nekoliko inozemnih kolega i prijatelja, preporučena laparoskopska operacija. "Iako je dio tiska zlonamjerno kalkulirao da se takav zahvat radi u našim ustanovama to nije istina, jer niti jedna bolnica od Ministarstva zdravstva nije zatražila niti dobila dozvolu za uvođenje te metode. Isto tako niti jedna ustanova nije prijavila taj zahvat HZZO-u za plaćanje po dijagnozi", rekao je Hebrang.

Dodao je kako je za prve pokušaje tih zahvata koji se izvode pod nadzorom inozemnih stručnjaka doznao naknadno iz tiska, jer takvi zahvati nisu službeno prijavljeni. "Zlonamjerni komentatori mogli su se uvjeriti da je povjerenstvo HZZO-a za liječenje u inozemstvu odobravalo plaćanje laparoskopske prostatektomije u inozemstvu jer se u nas još rutinski samostalno ne izvodi. Ova vrst operacije nije bila moj izbor niti razlogom mog odlaska u inozemstvo", kaže Hebrang.

Dodaje kako su u Klinici za urologiju u Innsbrucku kolege izvele zahvat u trajanju od četiri sata. Zbog rijetke lokalizacije tumora i njegova prodora u okolinu zahvat je bio vrlo složen a to je bio i razlog komplikacije koja je uslijedila. "Prvi postoperativni dan došlo je do unutarnjeg krvarenja s gubitkom 1,5 litre krvi i nove četverosatne operacije. Nakon višesatnih napora u krajnje kritičnoj situaciji život su mi spasili samo svojim vrhunskim znanjem i vještinom", naglašava ministar Hebrang.

Poslijeoperativna analiza potvrdila je da se radi o adenokarcinomu prostate. Hebrang pojašnjava kako je zbog prodora tumora kroz kapsulu prostate, jedan njegov dio veličine 5x3 mm ostao u tijelu te kako je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno daljnje liječenje zračenjem s dobrom dugoročnom prognozom.

"Kroz to vrijeme ne bih mogao raditi punim intenzitetom kakav zahtijeva rad u Vladi, a to je u pravilu dvanaestosatni radni dan. Zbog toga ću o svom daljnjem statusu ovih dana razgovarati s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom", najavio je Hebrang.

Hebrang kaže da je na Klinici u Innsbrucku, u dogovoru s njezinim vodstvom, boravio kao običan građanin, a ne kao član Vlade, kako bi se izbjegle neugodnosti oko osiguranja koje bi utjecalo na odvijanje uobičajenog ritma rada osoblja. "Budući da je bilo raznih nagađanja o cijeni zahvata i načinu plaćanja, izjavljujem da su se svi liječnici sukladno Hipokratovoj zakletvi odrekli honorara za liječenje kolege. Platio sam materijalne troškove i hranu u visini od ukupno 2700 eura. Ovu cijenu, kao i troškove boravka supruge i sina, platio sam prodajom automobila VW Golf za 5000 eura", stoji u Hebrangovu priopćenju.

Hebrang napominje kako ga je u najtežim trenucima borbe za život, kao i osoblje Klinike, ometalo nekoliko novinara hrvatskih listova uporno tražeći izjavu ili fotografiranje. "To me uvjerilo u opravdanost odluke o mjestu liječenja, jer je lako zamisliti kakav bi mi mir bio osiguran u jednoj od domaćih klinika", dodaje.

Također napominje kako je kasnije doznao za "neprimjerene napade" nekih političara i novinara u pojedinim listovima te na HTV-u na njega kao ministra zdravstva koji nema povjerenje u naš zdravstveni sustav, što je, kako kaže, ovim priopćenjem jasno odbacio.

"U ime svih koji će se u budućnosti boriti za goli život, pozivam sve političare i novinare na pridržavanje minimalnih etičkih načela po kojima se ugroženom daje prilika za životnu bitku, pa ako ona sretno završi daje mu se mogućnost za odgovor. Kao liječnik upozoravam da svako ometanje liječenja u takvim okolnostima može biti uzrokom i kobnog završetka, jer se u odlučujućim trenucima ometaju pacijent i stručni medicinski tim. Vjerujem da barem u dijelu navedenih napada to ovaj puta nije bio cilj", stoji u priopćenju ministra Hebranga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙