FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UO HFP: Belje i PIK Vrbovec Agrokoru

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda zaprivatizaciju (UO HFP) prihvatio je danas ponude jedinog ponuđača,koncerna Agrokor, za kupnju 52,21 posto dionica Belja i 99,76 postodionica PIK-a Vrbovec, a konačnu odluku o tome donijet će hrvatskaVlada.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) prihvatio je danas ponude jedinog ponuđača, koncerna Agrokor, za kupnju 52,21 posto dionica Belja i 99,76 posto dionica PIK-a Vrbovec, a konačnu odluku o tome donijet će hrvatska Vlada.

Odluke o izboru najboljih ponuđača za Željezaru Split, županjsku Sladoranu te pulsku Istra d.d. u stečaju odgođene su pak za slijedeće sjednice Upravnog odbora HFP-a.

Kako je nakon sjednice UO HFP-a izvijestio njegov predsjednik Andrija Hebrang, iako ponude Agrokora sadrže određene nejasnoće oko nekih potraživanja, one ispunjavaju tražene uvjete, pa su prihvaćene i bit će proslijeđene stručnim službama Fonda koje će s Agrokorom usuglašavati detalje oko kupoprodajnih ugovora.

Dodao je da je prihvaćanje Agrokorovih ponuda značajan iskorak u jedinoj mogućoj konsolidaciji ovih tvrtki, jer da i ovaj natječaj za njihovu prodaju nije uspio, jedino bi rješenje za Belje i PIK Vrbovec bio stečaj.

Naime, pojasnio je Hebrang, Belje je lani poslovalo s gubitkom od 179 milijuna kuna, a ukupne obveze tog društva iznose više od 620 milijuna kuna, od čega je polovica već dospjela na naplatu. Belje, koje zapošljava 2.166 radnika na neodređeno te još 319 na određeno vrijeme, ujedno svakog mjeseca poslovanjem stvara novih 10 milijuna kuna gubitaka.

Lanjski gubitak PIK-a Vrbovec pak iznosi 123 milijuna kuna, a ukupne obveze 544 milijuna kuna, dok samo kamate na te obveze iznose 2 milijuna kuna godišnje. Uz to, tvrtka svakog mjeseca 'proizvodi' novih 11,2 milijuna kuna obveza, a samo dug prema 1.400 radnika iznosi više od 11 milijuna kuna, kazao je Hebrang.

Osvrćući se na proces privatizacije u prošloj godini Hebrang je istaknuo da je 2004. bila godina restrukturiranja Fonda u cilju ubrzanja privatizacije, no taj je cilj 'odgođen' zbog petomjesečne blokade računa fonda.

Račun HFP-a blokirala je ovrha SN Holdinga zbog naplate 252 milijuna kuna dugovanja, a sredstva koja je s računa naplatio taj bivši privatizacijsko-investicijski fond predstavlja 50 posto ukupnih prihoda HFP-a iz prošle godine, rekao je Hebrang.

Ipak, lani je HFP prodao 12 društava u većinskom državnom vlasništvu putem javnog prikupljanja ponuda, pet društava u većinskom vlasništvu prodano je putem burze, dok je na burzama prodano još 260 manjskih udjela.ž

Na današnjoj je sjednici UO HFP-a, uz ostalo, donesena i odluka o skorom raspisivanju novih deset javnih natječaja, od kojih je najznačajniji onaj za privatizaciju Jadroplova, koja će se provesti kroz dva kruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙