FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Otvorena izložba američkog slikara Willema de Kooninga

BEČ, 13. siječnja 2005. (Hina) - Izložba radova Willema de Kooninga,najpoznatijeg predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma,otvorena je sinoć u bečkom Kunstforumu Banke Austria .
BEČ, 13. siječnja 2005. (Hina) - Izložba radova Willema de Kooninga, najpoznatijeg predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma, otvorena je sinoć u bečkom Kunstforumu Banke Austria .

To je prva izložba radova De Kooninga u Beču, a izloženo je pedesetak ulja na platnu i crteža koji nude uvid u sva razdoblja njegova umjetničkog stvaralaštva.

De Kooning je rođen u Rotterdamu 1904., u 22. godini ilegalno je emigrirao u SAD, a umro je u New Yorku 1997. Jedan je od najsenzibilnijih i najizražajnijih ličnosti prošloga stoljeća čija se djela ubrajaju u najskuplja i najtraženija u svijetu, a i najbolje su čuvana, prije svega u američkim muzejima moderne umjetnosti, rekla je prigodom otvaranja izložbe direktorica Kunstforuma Ingrid Brugger.

Njegovi veliki formati strukturirani su snažnim potezima kista i boja, a posebno mu je omiljena tema žensko tijela. Ženu i žensko tijelo slikar mijenja istodobno u "boju mesa i kože" kao primjerice u poznatom djelu "Žena" (Plave oči) iz 1953., rekla je Brugger.

De Kooning je slikar američke poslijeratne moderne, a uz Jacksona Pollacka, Franza Klinea i Roberta Mathewella ubraja se u najutjecajnije slikare svoga vremena.

Izložba u bečkom Kunstforumu osvjetljava Kooningovo značenje u kontekstu postmoderne i aktualnog stanja u slikarstvu, a uz njegova djela izloženi su i radovi Gerharda Richtera, Andy Warhola, Brice Mardena, Davida Reeda i drugih.

Taj izložbeni projekt ostvaren je u suradnji s "Willem de Kooning zakladom" i brojnim drugim muzejima u Washingtonu, New Yorku, Muenchenu, kao i privatnim zbirkama i galerijama.

Izložba je otvorena do 23. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙