FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Pad maloprodaje i u studenome

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Promet od trgovine na malo uHrvatskoj je u studenom prošle godine u odnosu na listopad manjinominalno za 6,6 posto, a realno za 7,2 posto, objavio je danasDržavni zavod za statistiku.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenom prošle godine u odnosu na listopad manji nominalno za 6,6 posto, a realno za 7,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Maloprodaja tako već četvrti mjesec za redom bilježi pad na mjesečnoj razini, najviše upravo u studenome u odnosu na listopad.

Na godišnjoj pak razini promet od trgovine na malo i dalje bilježi rast.

Tako se u studenom 2004. u odnosu na studeni 2003. u maloprodaji bilježi rast nominalno za 6,5 posto, a realno za 4,5 posto, dok taj porast u jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2003. iznosi nominalno 4,4, a realno 2,7 posto.

Na pad maloprodaje u studenome u odnosu na listopad utjecao je pad prometa u gotovo svim djelatnostima.

Tako je u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima u studenome u odnosu na listopad zabilježen pad prodaje nominalno za 12,6 posto, u trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima za 6,3 posto, a u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama za 4,5 posto.

Povećanje prometa u studenom u odnosu na listopad bilježe pak samo dvije djelatnosti, trgovina na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim proizvodima, za 1 posto, te prodaja, održavanje i popravak motornih vozila za 0,2 posto.

No, na godišnjoj razini prodaja, održavanje i popravak motornih vozila bilježe veći pad, u studenome prošle u odnosu na studeni 2003. za 13,4 posto, a u jedanaest mjeseci 2004. za 10,4 posto.

I trgovina na malo hranom u specijaliziranim prodavaonicama na godišnjoj razini bilježi pad, u studenom prošle u odnosu na isti mjesec godinu prije za 12,6 posto, a u jedanaest mjeseci za 10,5 posto.

Nasuprot tomu, veće se povećanje prometa bilježi u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima, u studenom prošle u odnosu na isti mjesec 2003. za 33,9 posto, a u jedanaest mjeseci za 21,1 posto, ponajprije zbog rasta cijena naftnih derivata.

Više stope rasta na godišnjoj razini bilježe se i kod trgovine na malo knjigama i novinama, za 21,4 posto u studenom prošle u odnosu na isti mjesec 2003., odnosno za 15 posto u jedanaest mjeseci prošle u odnosu na isto razdoblje godine prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙