FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 29. prosinca

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije zasrijedu, 29. prosinca.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za srijedu, 29. prosinca.

ZAGREB - Uz stabilna makroekonomska kretanja Hrvatska će ovu godinu završiti sa procjenjenom stopom rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 3,9 posto, niskom inflacijom od 2,3 posto, udjelom inozemnog duga u BDP-u, izraženo u eurima, ispod 78 posto, uz smanjenje deficita tekućeg računa platne bilance na 5,1 posto BDP-a. Ovu će godinu hrvatsko gospodarstvo obilježiti značajniji brži rasta robnog izvoza od uvoza, kao i uspješna turistička sezona. No, kraj godine dočekat će se i s više od 312 tisuća evidentiranih nezaposlenih osoba, a premda je registrirana nezaposlenost još uvijek nešto niža nego u isto vrijeme lani, posljednjih se mjeseci povećava stopa registrirane nezaposlenosti koja je za studeni iznosila 18,4 posto. Za ovogodišnji rast BDP-a od 3,9 posto (prema 4,3 posto rasta u 2003.) i dalje je najznačajniji udio investicija, prije svega u infrastrukturu, sa stopom rasta od gotovo 7 posto, te potom osobne potrošnje.

ZAGREB - Telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj je u 2004. obilježilo niz događaja važnih za njegov daljnji razvoj, liberalizaciju i usklađivanje s regulativom EU, među kojima su najviše pozornosti izazvala dva natječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji i izbor trećeg mobilnog operatera, te dodjela dviju dozvola novim operaterima fiksne telefonije. Ovu je godinu obilježilo i svojevrsno uvođenje reda od strane države na telekom tržište donošenjem 10-ak novih pravilnika i drugih podzakonskih akata Zakona o telekomunikacijama, a osnovana je i Hrvatska agencija za telekomunikacije, koja je objedinila rad bivšeg Vijeća i Zavoda za telekomunikacije. Ocjenjujući ono što se u telekomunikacijama događalo u 2004. ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta kazao je da je vrlo zadovoljan učinjenim, posebno u "razbijanju" monopola T-HT-a u fiksnoj te duopola T-Mobilea i VIPneta u mobilnoj telefoniji.

ZAGREB - U hrvatskom je ugostiteljstvu u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno 10,3 milijarde kuna prometa, što je 7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Od ukupno ostvarenog prometa 54,3 posto ili 5,6 milijardi kuna realizirano je u trećem ovogodišnjem tromjesečju (srpanj-rujan), što je u odnosu na iste mjesece u godini prije porast od 5,6 posto. Ukupni je promet u ugostiteljstvu u devet mjeseci ove godine zabilježen u 1.890 poduzeća/trgovačkih društava te u 13.364 radnji sa ukupno 83.504 zaposlenih. U odnosu na prošlu godinu broj ugostiteljskih poduzeća povećan je za 1,3 posto, broj radnji za 5 posto, dok je zaposlenih bilo 3 posto više.

ZAGREB - U Zagrebu je u listopadu u odnosu na rujan zabilježen nominalni rast prometa u trgovini na malo za 0,3 posto, dok je realno promet u maloprodaji prema rujnu smanjen, i to za 0,6 posto. Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, u odnosu na listopad prošle godine, promet u maloprodaji u Zagrebu je u listopadu ove godine smanjen za 1,9 posto, dok je u prvih deset mjeseci ove godine povećan u odnosu na isto razdoblje lani za 2,3 posto. Na mjesečnoj razini, odnosno u listopadu u odnosu na rujan, najveće se povećanje prometa, i to za 4,3 posto, bilježi u ostaloj trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama, dok je promet u maloprodaji motornih goriva i maziva (bez Ine) povećan za 3,4 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙