FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trilateralni sastanak u Ankari o sigurnosti i PKK

ANKARA, 11. siječnja 2005. (Hina) - Turski, američki i irački civilnii vojni dužnosnici sastali su se u utorak u Ankari kako bi razgovaralio o sigurnosnim pitanjima u Iraku i borbi protiv kurdskihpobunjenika.
ANKARA, 11. siječnja 2005. (Hina) - Turski, američki i irački civilni i vojni dužnosnici sastali su se u utorak u Ankari kako bi razgovarali o o sigurnosnim pitanjima u Iraku i borbi protiv kurdskih pobunjenika.

U razgovorima sudjeluju izaslanstva koja vode s turske strane veleposlanik Osman Koruturk, koordinator turskog ministarstva vanjskih poslova za Irak, s američke strane podtajnica za vanjske poslove Laura Kennedy i za Irak zamjenik ministra vanjskih poslova Hamid al-Bayati.

Oni će raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Iraku gdje je u napadima ubijeno više od 70 turskih vozača, kao i o borbi protiv Radničke stranke Kurdistana (PKK) preimenovane u Kongra-Gel.

Washington i Ankara su se dogovorili u listopadu 2003. o "planu djelovanja" koji donosi i vojne opcije za borbu protiv kurdskih pobunjenika. Taj dogovor još nije proveden i izaziva napetost u bilateralnim odnosima.

Ankara je više puta pozivala Sjedinjene Države da djeluju protiv pobunjenika, od koji je oko 5.000 izbjeglo u planine na sjeveru Iraka. Ankara i Washington smatraju PKK terorističkom organizacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙