FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 11. siječnja

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 11. siječnja
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 11. siječnja

BEČ - U glavnom gradu Austrije s radom počinje dvodnevna konferencija "Euromoney: 10. Forum središnje i istočne Europe: Sljedeće desetljeće". Na konferenciji će se, između ostaloga, razgovarati o ulozi tržišta jugoistoka Europe unutar globalnog tržišta, o komparativnoj prednosti jugoistoka Europe, te o odnosima između realnosti i očekivanja prigodom pristupa EU. Hrvatsku će na ovoj konferenciji predstavljati ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji će biti i jedan od govornika.

DEN HAAG - Nastavak suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nakon trotjedne stanke zbog božićnih i novogodišnjih blagdana. U procesu započetom 12. veljače 2002., koji se protiv Miloševića vodi po 66 točaka optužbe za genoicid u BiH, te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, u tijeku je dokazni postupak obrane. Milošević (63), koji sam vodi svoju obranu, izvest će nove svjedoke obrane, Patricka Barriota i Eve Crepin, koji su 90-ih bili pripadnici francuskog kontigenta mirovnih snaga UN-a u regiji;

DEN HAAG - Predraspravana konferencija u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg generala Armije BiH Sefera Halilovića, optuženog za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva 62 hrvatska civila u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, tijekom operacije Armije BiH "Neretva '93", kojom je zapovijedao. Početak suđenja Haliloviću zakazan je za 24. siječnja;

ŽENEVA /UN - Ministarski sastanak zemalja donatora pomoći žrtvama tsunamija.

STRASBOURG - Tjedni sastanak Europske komisije (EK). - Povjerenica za vanjske odnose EK Benita Ferrero-Waldner sastat će se s američkim državnim tajnikom u ostavci Colinom Powellom i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice.

STASBOURG - Konferencija predsjednika klubova zastupnika Europskog parlamenta na kojoj će predsjednik Europskog vijeća Jean-Claude Juncker predstaviti radni program luksemburškog predsjedništva. - Na plenarom će zasjedanju u Strasborgu Europski parlament izabrati novog europskog ombudsmana.

ANKARA - Trilateralni sastanak predstavnika Turske, SAD-a i iračke prijelazne vlade na kojem će se razgovarati o turskim kurdskim gerilcima na sjeveru Iraka. Procjenjuje se da se na sjeveru Iraka skriva oko 5.000 pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) koji traže nezavisnu kurdsku državu.

KAIRO - Povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana sastat će se s egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom, ministrom vanjskih poslova Ahmedom Aboulom Gheitom i glavnim tajnikom Arapske lige Amr Moussom. U posjet egipatskom predsjedniku stiže i američki senator i poraženi predsjednički kandidat John Kerry.

PJONGJANG - Predstavnici američkog Kongresa posjetit će Sjevernu Koreju kako bi razgovarali o pokretanju zamrznutih šesterostranih pregovora o spornom nuklearnom programu sjevernokorejske vlade (do 14. siječnja). Nakon toga se planira posjet Južnoj Koreji, Kini, Tajlandu, Indoneziji i Japanu.

MOSKVA - U glavni ruski grad stiže turski premijer Tayyip Erdogan koji će s domaćinima razgovarati o energetici, trgovini, terorizmu i međunarodnim problemima.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović, Sonja Djerasimović

Večer: Domagoj Janković

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙