FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sredinom siječnja rezultati pojačanog nadzora pjenušaca

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva izvijestilo je danas kako će Državniinspektorat sredinom siječnja objaviti konačne rezultate pojačanognadzora pjenušavih, biser i gaziranih vina.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izvijestilo je danas kako će Državni inspektorat sredinom siječnja objaviti konačne rezultate pojačanog nadzora pjenušavih, biser i gaziranih vina.

Gospodarski inspektori do danas su obavili oko 250 inspekcijskih nadzora i poslali nekoliko desetina uzoraka na analizu, a prema dosad poznatim rezultatima nije utvrđen niti jedan neispravan uzorak.

Ukupan uvoz pjenušavih vina, biser i gaziranih vina u Hrvatskoj je ove godine, prema podacima Ministarstva, iznosio ukupno 405.535 boca različitih pakiranja, od čega 172.084 boca pakiranja imaju svjedodžbu o kakvoći Hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo (HZVV), odnosno HZVV je obavio analizu i ocjenu kakvoće.

Ostalih 233,5 tisuća boca pakiranja od po 0,75 litara u promet je stavilo sedam uvoznika, a riječ je o nekoliko pjenušavih vina iz Italije, Šapanjolske, Njemačke, Francuske i Slovenije.

Spomenuta količina uvezena je unutar kvote, odnosno uz popratne certifikate ovlaštenih laboratorija Europske unije i nije kontrolirana pri uvozu, što znači da HZVV nije obavilo analizu i ocjenu kakvoće.

Stoga je težište posljednjeg nadzora bilo upravo na pjenušcima uvezenim unutar kvote, odnosno na količini od 233.469 boca. Nadzoru su, kako su pojasnili u Ministarstvu, podvrgnuti i ostali pjenušci u svim pakiranjima, svih vrsta i svih uvoznika.

Pjenušci na koje se posumnja, bilo na osnovu kemijske ili organoleptičke analize, poslat će se na NMR (nuklearno-magnetsku rezonancu) analizu.

Sredinom ovoga mjeseca prema nalogu Ministarstva počela je analiza uzoraka svih pjenušaca koji se prodaju na hrvatskom tržištu kako bi se utvrdilo je li doista riječ o pjenušavim vinima ili patvorinama. Kao razlog ove odluke u Ministarstvu su naveli cijene pjenušaca u trgovinama, od kojih su neke nerealno niske ukoliko je doista riječ o pjenušavim vinima.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙