FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sharon od Abasa očekuje borbu protiv terorizma

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Palestinci se sad moraju usmjeritina borbu protiv "terorizma", a predizborne izjave Mahmuda Abasa u tompogledu nisu bile ohrabrujuće, izjavio je u ponedjeljak izraelskipremijer Ariel Sharon, dan nakon što je Abas pobijedio na palestinskimpredsjedničkim izborima.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Palestinci se sad moraju usmjeriti na borbu protiv "terorizma", a predizborne izjave Mahmuda Abasa u tom pogledu nisu bile ohrabrujuće, izjavio je u ponedjeljak izraelski premijer Ariel Sharon, dan nakon što je Abas pobijedio na palestinskim predsjedničkim izborima.

Dosadašnji predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Mahmud Abas premoćnom je većinom u nedjelju pobijedio na izborima za novog predsjednika Palestinske samouprave, a službenu bi mu potvrdu u srijedu trebao dati palestinski parlament.

"Glavno pitanje na koje se sad treba usmjeriti, nakon jučerašnjih izbora, jest palestinsko djelovanje na području terorizma", izjavio je Sharon, pema priopćenju ureda za odnose s javnošću izraelske vlade.

"Palestinci se još nisu počeli boriti protiv terorizma, a izjave (o tom pitanju) Abua Mazena (Mahmuda Abasa) tijekom kampanje nisu bile ohrabrujuće", izjavio je.

"Njega će se ocjenjivati prema djelima nakon izbora, prema načinu na koji će se boriti protiv terorizma i razbijati njegovu infrastrukturu", naglasio je.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozdravio je Abasov izbor, ocijenivši ga korakom na putu ostvarenja neovisne palestinske države.

"Izbori i njihov ishod predstavljaju značajnu fazu u povijesti palestinskog naroda i korak su na putu ostvarivanja njegovih nada u uspostavu neovisne države", rekao je Mubarak, čije je riječi citirala državna Bliskoistočna agencija.

"Egipat će nastaviti svoju dosadašnju ulogu i kontakte s novim palestinskim vodstvom u cilju potpore njegovim naporima u obnovi institucija, okončanju patnji Palestinaca i obnovi mirovnih pregovora", rekao je Mubarak.

Čestitke Abasu u ponedjeljak je uputio i ruski predsjednik Vladimir Putin, izrazivši uvjerenost da će njegov izbor omogćiti stvaranje neovisne palestinske države.

"Siguran sam da će vam vaše bogato političko iskustvo omogućiti učinkovito ispunjenje važne misije koju vam je povjerio palestinski narod - stvaranje vlastite neovisne države koja će živjeti u miru i sigurnosti s Izraelom", stoji u Putinovoj poruci Abasu, koju je objavio Kremlj.

Francuski predsjednik Jacques Chirac čestitao je Palestincima i Abasu na dobroj provedbi izbora, ocijenivši ih "novom nadom za mir", izjavio je jedan dužnosnik njegovog ureda.

Chirac je izbore nazvao "novom nadom za mir kojoj treba pružiti potporu kroz snažniji angažman međunarodne zajednice, osobito Europe i SAD", rekao je glasnogovornik.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer pozdravio je palestinske izbore kazavđi da je uvjerljiva pobjeda Mahmuda Abasa simbol težnje za mirom te regije. "Najvažnije je sada da se pozitivni trenutak učinkovito iskoristi", rekao je Fischer ističući kako se Berlin nada da skorim razgovorima Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ariela Sharona.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw na konferenciji za novinare u Londonu nakon sastanka s indonezijskim ministrom vanjskih poslova Hasanom Wirayudom čestitao je Abasu na izbornoj pobjedi.

Iz sjedišta britanske vlade priopćeno je da će premijer Tony Blair tijekom večeri telefonski razgovarati s novim palestinskim predsjednikom.

To je već učinio španjolski ministar vanjskih poslova i bivši posebni izaslanik EU za liski istok Miguel Angel Moratinos, koji je Abasu čestitao na "ishodu izbora i načinu na koji su provedeni", doznaje se iz španjolskih diplomatskih izbora.

Abasov izbor pozdravio je i talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, potvrdivši novom palestinskom predsjedniku punu potporu svoje zemlje.

"Vaš izbor otvara nove izglede za mirovni proces, koji bi novo palestinsko vodstvo moralo znati iskoristiti", napisao je Fini u poruci Abasu.

"Uvjeravam Vas u punu potporu talijanske vlade na političkom i gospodarskom planu, na bilateralnoj i međunarodnoj razini, kako bi se obnovio proces pregovora s Izraelom i pomoglo u razvoju palestinskih područja", stoji u poruci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙