FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 10. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

GRAZ

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u Graz gdje, na poziv austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela, sudjeluje na skupu "Uvod u 2005. godinu - zemlja budućnosti".

Skup se održava u organizaciji Austrijske pučke stranke (OeVP) i to je prvi skup u nizu manifestacija kojima Austrija u ovoj godini obilježava tri velike obljetnice - 60 godina od osnutka Druge austrijske republike, 50 godina od potpisivanja Državnog ugovora i 10 godina članstva u Europskoj uniji.

Očekuje se da će se premijer Sanader u svojim izlaganjima posebno osvrnuti na ulogu malih zemalja u zajedničkom promišljanju razvoja i budućnosti, posebno u svjetlu europskih integracijskih procesa te važnosti susjedskih odnosa za regionalnu stabilnost.

BERLIN

Visoki povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana ocijenio je, u intervjuu za njemačku televiziju u ponedjeljak, da su Palestinci u nedjelju glasovali "zdravim razumom" .

Solana je dodao da su se izbori odvijali na "apsolutno demokratski" način. "Novo palestinsko čelništvo mora sada stvoriti uvjete kako bi se osnovala prava država. To se odnosi prvenstveno na pitanja vezana uz Gazu i gopodarstvo", dodao je on.

Dodao je i kako se nada da će "novi predsjednik govoriti doista u ime čelništva različitih palestinskih skupina". Na kraju je izrazio želju da Palestinci "dobiju više podrške od strane SAD-a".

STOCKHOLM

Oko 220.000 domova još je uvijek bez struje u ponedjeljak u Švedskoj nakon oluje koja je pogodila sjevernu Europu proteklog vikenda pri čemu je više osoba smrtno stradalo a učinjena je i značajna materijalna šteta, objavili su glavni opskrbljivači energijom u toj zemlji.

Elektrotvrtke Sydkraft, Vattenfall i Fortum predvidjele su da bi za potpuni ponovni ustroj mreže moglo trebati tjedan dana.

Četrnaest osoba - sedam u Švedskoj, četiri u Danskoj i tri u Velikoj Britaniji, poginulo je u nevremenu. Radi se većinom o vozačima stradalima u padu stabala na vozila.

BAGDAD

Sabotaže na sjeveru Iraka dovele su do prisilne obustave rafiniranja nafte, a gotovo je stao i izvoz, izjavili su u ponedjeljak irački dužnosnici.

Oni su rekli da su napadi na naftna postrojenja posljednjih dana, uključujući izvozne rute i domaće naftovode, doveli do zastoja proizvodnje.

"Sustav je praktički pao. Treba nam jedan tjedan da pokrenemo rafiniranje, a još više za nastavak izvoza", rekao je jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Sabotaže su eskalirale prošlog mjeseca. One su otežale popravke, ugrozile sigurnost zaposlenika Sjeverne naftne kompanije i produbile krizu s nestašicama goriva i električne energije u većem dijelu zemlje.

ZAGREB

Europska unija je postala prvi trgovinski partner Kine, preskočivši Sjedinjene Države i Japan, izjavili su dužnosnici kineskog ministarstva trgovine, čije riječi prenosi list China's People Daily.

Od studenoga 2003. do studenoga 2004. opseg trgovine između EU-a i Kine dosegnuo je 159,3 milijarde dolara, što je 34,7 posto više nego u prethodnom jednogišnjem razdoblju.

S druge strane, Kina je postala drugi trgovinski partner Europskoj uniji nakon Sjedinjenih Država. Unatoč tome, odnosi između Kine i EU-a nisu bez problema. Peking zamjera Bruxellesu zbog zabrane prodaje kineskog oružja, dok EU želi veći pristup kineskom tržištu.

ZAGREB

Irska neće zbog ustavnih ograničenja sudjelovati u borbenim skupinama Europske unije, izvijestio je Irish Times. Irski ministar obrane Willie O'Dea isključio je mogućnost da irski vojnici čine dio borbenih skupina EU-a u doglednoj budućnosti. Irska je neutralna zemlja i za raspoređivanje njezinih vojnika u inozemstvu potreban je mandat UN-a.

Prema dokumentima EU-a, borbene skupine morale bi se moći rasporediti u roku od 10 do 15 dana, međutim, za donošenje rezolucija Vijeća sigurnosti obično je potrebno puno više vremena. Te borbene skupine trebale bi biti spremne do 2007. godine.

Prema zakonu iz 1954. irski vojnici ne mogu biti poslani u inozemstvo čak ni na vježbe, a nazočnost stranih vojnika u Irskoj u suprotnosti je s njezinim ustavom.

WASHINGTON

Američka nuklearna podmornica USS San Francisco imala je nesreću tijekom vikenda nedaleko od Guama u kojoj je poginuo jedan od članova posade, ali je uspjela u ponedjeljak doći do tog otoka u Tihom oceanu, priopćila je američka mornarica.

Dvadeset i tri mornara ozlijeđena su u nesreći kada je podmornica udarila u dno. Mornarica istražuje uzrok nesreće do koje je došlo 350 nautičkih milja južno od Guama u subotu u podne po lokalnom vremenu.

Glasnogovornik mornarice izjavio je u nedjelju da nuklearni reaktor koji pokreće podmornicu i njezin sustav oružja nisu oštećeni.

LIBREVILLE

Gabonski predsjednik Omar Bongo Ondimba otvorio je u ponedjeljak u Librevilleu prvi summit šefova država Vijeća mira i sigurnosti (CPS) Afričke unije (AU), posvećen Obali Bjelokosti, Kongu i Darfuru.

Petnaestak šefova država došlo je u Libreville, među kojima južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, posrednik AU za sukob na Obali Bjelokosti, nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, izvršni predsjednik AU, ruandski predsjednik Paul Kagame i kongoanski predsjednik Joseph Kabila.

Predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo koji je u prvo vrijeme kazao da se neće odazvati pozivu, izazvao je iznenađenje pojavivši se u ponedjeljak ujutro u kongresnoj palači u Librevilleu, gdje se do utorka održava summit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙