FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krajem ožujka T-Mobile gasi mobilnu mrežu 099

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Operater mobilne telefonijeT-Mobile Hrvatska do kraja ožujka ove godine ugasit će, nakon 18godina rada, svoju analognu mobilnu mrežu (NMT) 099 poznatu podnazivom "Mobitel", a svim će korisnicima te mreže uz određenepogodnosti omogućiti prelazak na svoju GSM mrežu Cronet 098,izvijestili su danas iz te tvrtke.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Operater mobilne telefonije T-Mobile Hrvatska do kraja ožujka ove godine ugasit će, nakon 18 godina rada, svoju analognu mobilnu mrežu (NMT) 099 poznatu pod nazivom "Mobitel", a svim će korisnicima te mreže uz određene pogodnosti omogućiti prelazak na svoju GSM mrežu Cronet 098, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Gašenje mreže NMT 099, kao prve generacije mobilne telefonije, u skladu je, kako napominju iz T-Mobilea, sa sporazumom kojega su 13. prosinca 2004. godine potpisali sa Vijećem Hrvatske agencije za telekomunikacije.

Time će se, dodaju, osigurati dodatni resursi i kapaciteti za početak rada mreže treće generacije mobilne telefonije-3G ili UMTS, za što su u listopadu prošle godine dobili koncesiju na 20 godina. Postojeće lokacije NMT antena T-Mobile će iskoristiti za izgradnju novog 3G sustava, čime će, kako navode, zaštititi okoliš u skladu s najvišim standardima očuvanja okoliša i certifikatom ISO 14001 kojega su nositelj.

Kao glavni razlog gašenja mreže NMT 099 iz T-Mobilea navode tehnološka rješenja te mreže koja su već dugo ispod razine kvalitete i opsega usluga koju taj operater pruža korisnicima svoje mobilne mreže druge generacije GSM. To je bio, kažu, i uzrok kontinuiranog opadanja broja korisnika mreže 099 u zadnjih nekoliko godina, sa oko 98 tisuća 1998., na sadašnjih njih nešto malo više od šest tisuća.

Zbog očuvanja okoliša iz T-Mobilea pozivaju i korisnike 099 mreže da im, ako žele, dostave svoje NMT uređaje s ciljem njihovog recikliranja (sadrže nikal-kadmijski bateriju potencijalno opasnu po okoliš) te odabira najzanimljivijih uređaja koje će pokloniti Tehničkom muzeju u Zagrebu i sličnim ustanovama u Hrvatskoj.

NMT Mobitel mreža s radom je počela 1987. prigodom održavanja Univerzijade u Zagrebu, a prvi su komercijalni pozivi iz nje ostvareni krajem 1990.

Iz T-Mobilea posebno podsjećaju na ratne godine u Hrvatskoj kada je Mobitel mreža često predstavljala jedinu vezu koja je povezivala sve dijelove Hrvatske.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙