FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko telekom tržište u 2004.- početak kraja mono/duopola?

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Telekomunikacijsko tržište uHrvatskoj je u 2004. obilježilo niz događaja važnih za njegov daljnjirazvoj, liberalizaciju i usklađivanje s regulativom EU, među kojima sunajviše pozornosti izazvala dva natječaja za koncesije u mobilnojtelefoniji i izbor trećeg mobilnog operatera te dodjela dviju dozvolanovim operaterima fiksne telefonije.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj je u 2004. obilježilo niz događaja važnih za njegov daljnji razvoj, liberalizaciju i usklađivanje s regulativom EU, među kojima su najviše pozornosti izazvala dva natječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji i izbor trećeg mobilnog operatera te dodjela dviju dozvola novim operaterima fiksne telefonije.

Osim toga 2004. je obilježilo i svojevrsno uvođenje reda od strane države na telekom tržište donošenjem 10-ak novih pravilnika i drugih podzakonskih akata Zakona o telekomunikacijama, a osnovana je i Hrvatska agencija za telekomunikacije, koja je objedinila rad bivšeg Vijeća i Zavoda za telekomunikacije.

Uz uvođenje novih tehnologija i usluga u fiksnoj i mobilnoj telefoniji novosti je bilo i na području Interneta, prije svega u popularizaciji širokopojasnog pristupa.

Ocjenjujući ono što se u telekomunikacijama događalo u 2004. ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta kazao je da je vrlo zadovoljan s onim što je učinjeno u proteklih godinu dana, posebno s ciljem "razbijanja" monopola T-HT-a u fiksnoj te duopola T-Mobilea i VIPneta u mobilnoj telefoniji.

Pritom ističe važnost donošenja novih pravilnika i podzakonskih akata koji su, kaže, omogućili raspisivanje natječaja za trećeg mobilnog operatera te dolazak novih fiksnih operatera, kao konkurencije postojećim operaterima.

Svi ti, kako kaže, napori hrvatske Vlade i ministarstva, imaju za cilj kvalitetnije usluge i jeftinije telefoniranje za hrvatske građane.

Oni bi pak prve rezultate tih napora mogli osjetiti iduće godine, budući su dva nova fiksna operatera komercijalni početak svog rada i niže cijene najavili za sredinu 2005. Slijedom novog Pravilnika o telekom uslugama i T-HT je dužan u idućoj godini ponuditi nove tarifne pakete s obračunskom jedinicom od jedne sekunde.

Dva nova operatera fiksne telefonije, tvrtke Optima Telekom iz Zagreba i Portus iz Splita, dozvole za tu djelatnost dobile su u prosincu ove godine, za što su državi platili po 8 milijuna kuna.

I dok sa dodjelom dozvola za fiksnu telefoniju nije bilo ništa sporno, dva natječaja za koncesije u mobilnoj telefoniji nisu prošli tako "glatko".

Prvi se natječaj najavljivao od veljače 2004., objavljen je tek krajem srpnja, a po završetku u listopadu dodijeljene su "samo" dvije koncesije treće generacije mobilne telefonije-UMTS postojećim operaterima T-Mobileu i VIPnetu. Za to su te tvrtke platile po 172 milijuna kuna za prvu godinu rada, a obje su komercijalizaciju te mreže dužne početi do ljeta iduće godine.

Jedinu ponudu na prvom natječaju za trećeg hrvatskog operatera mobilne telefonije, švedsko-hrvatske tvrtke Tele2, Vijeće Agencije nije prihvatilo, zbog čega se ta tvrtka "žalila" i ministarstvu i tijelima EU-a, a predali su i tužbu Upravnom sudu.

S ciljem dobivanja trećeg operatera krajem listopada objavljen je i drugi natječaj, na koji su za kombiniranu koncesiju (GSM/UMTS) ponude dostavile tri tvrtke Match telecom, Croatia Mobile i opet Tele2. Vijeće Agencije je tu koncesiju krajem prosinca dodijelilo Tele2, uz obrazloženje da su ponudu znatno poboljšali u odnosu na prvi natječaj.

Druge dvije ponude Vijeće nije ni ocjenjivalo, jer nisu imale priložena pravovaljana bankovna jamstva što je bio uvjet natječaja. Nezadovoljni takvom odlukom i radom Vijeća obje su tvrtke krajem prosinca zatražile upravni nadzor resornog ministarstva nad radom Agencije.

Taj će se nadzor, kako je kazao ministar Kalmeta, provesti u siječnju i svakako prije 2. veljače 2005., što je rok za potpisivanje koncesijskog ugovora sa Tele2. Ako se nadzorom utvrde nepravilnosti, naglasio je Kalmeta, odluka Vijeća pa i natječaj se može poništiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙