FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo upravni nadzor nad Agencijom; rezultati za 15-ak dana

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometai razvitka (MMTPR) danas je počelo, kako je kazao pomoćnik ministraDarko Dvornik, opsežan posao upravnog nadzora nad radom Hrvatskeagencije o telekomunikacijama i svim odlukama njenog Vijeća o dodjeliodnosno nedodjeli koncesija u mobilnoj telefoniji iz dvaprošlogodišnja natječaja.
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) danas je počelo, kako je kazao pomoćnik ministra Darko Dvornik, opsežan posao upravnog nadzora nad radom Hrvatske agencije o telekomunikacijama i svim odlukama njenog Vijeća o dodjeli odnosno nedodjeli koncesija u mobilnoj telefoniji iz dva prošlogodišnja natječaja.

Ministarstvo je, kaže Dvornik, početak toga nadzora Agenciji najavilo 5. siječnja, a danas u Agenciji preuzimaju svu dokumentaciju vezanu za dva provedena natječaja (pristigle ponude, postupak ocjenjivanja, pojašnjenja, zapisnike sa sjednica Vijeća i o odlukama te drugo).

Iz Agencije su potvrdili da su dokumentaciju pripremili i predali predstavnicima Ministarstva.

Nadzor bi, kako procjenjuje Dvornik, trebao biti dovršen u roku 15-ak dana, a svakako prije 2. veljače, što je rok za potpisivanje koncesijskog ugovora sa švedsko-hrvatskom tvrtkom Tele2, kojoj je Vijeće 22. prosinca 2004. dodijelilo kombiniranu koncesiju GSM/UMTS.

O rezultatima toga nadzora ovisit će ne samo hoće li Tele2 stvarno potpisati koncesijski ugovor i postati treći operater mobilne telefonije, nego i hoće li se u Hrvatskoj, ako se nadzorom utvrde zakonske i druge nepravilnosti (pritisci na rad Vijeća) pa ukinu odluke Vijeća, biti raspisan novi, treći natječaj.

Upravni nadzor nad Agencijom Ministarstvo je pokrenulo slijedom podnesenih zahtjeva tvrtki Match telekom (24. prosinca 2004.) i Croatia Mobile (4. siječnja 2005.), čije je ponude na drugom prošlogodišnjem natječaju Vijeće Agencije isključilo iz natjecanja. Obrazloženje Vijeća je bilo da te ponude već na samom otvaranju nisu imale priložena pravovaljana bankovna jamstva.

Obje su tvrtke, nezadovoljne takvim obrazloženjem i odlukama Vijeća, tražile njihovo poništenje, ali i preispitivanje niza, po njima, nepravilnih okolnosti u kojima je Vijeće donosilo svoje odluke. Pozivaju se pritom između ostaloga na "curenje" važnih dokumenata iz Agencije i njihovu objavu u medijima za vrijeme natječajnog postupka, kao i na pismo koje je Tele2 tijekom natječaja odaslao na stotinjak državnih i medijskih adresa.

Sve će se to, kaže Dvornik, ispitati tijekom nadzora, koji će, naglašava, istodobno obuhvatiti i zahtjev Tele2, koji je Ministarstvu ta tvrtka podnijela nakon što Vijeće 18. listopada 2004. nije prihvatilo njihovu jedinu ponudu za trećeg operatera po završetku prvog prošlogodišnjeg natječaja.

Nadzor nad Agencijom Ministarstvo će provesti slijedom Zakona o upravnom postupku.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙