FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 9. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

NAIROBI

Sudanska vlada i pobunjenici južnog Sudana potpisali su u nedjelju u kenijskom glavnom gradu Nairobiju opsežni mirovni sporazum kojim bi i službeno trebao završiti najdugotrajniji građanski rat u Africi. Na svečanosti u susjednoj Keniji, u kojoj su se od 2002. vodili mirovni pregovori, vođa pobunjenika Narodne vojske za oslobođenje Sudana (SPLA) John Garang i sudanski zamjenik predsjednika Ali Osman Taha potpisali su dokument koji obilježava završetak rata koji je bijesnio od 1983. godine, a u kojem je poginulo 2 milijuna, a 4 milijuna ljudi je raseljeno. Vođa pobunjenika Garang je to potpisivanje, kojem je uz američkog državnog tajnika Colina Powella nazočilo nekoliko stranih državnika, nazvao "povijesnim trenutkom".

RAMALLAH

Veliki favorit palestinskih predsjedničkih izbora Mahmud Abas u nedjelju je, nakon što je glasovao u stožeru pokojnog vođe Jasera Arafata u Ramallahu, izjavio da se glasovanje odvija "izvrsno". "Sretni smo jer se demokratski proces odvija izvrsno što pokazuje da palestinski narod teži demokraciji", rekao je Abas na izlasku iz Mukate. "Nadamo se da će ovaj dan završiti u jednakom ozračju u kojem je započeo" dodao je. Na pitanje o izraelskim preprekama glasovanja on je odgovorio da o tome ne želi govoriti, ali da smetnje postoje. "Sudjelovanje je do sada ohrabrujuće, posebice žena", zaključio je Abas.

RIM

Nedjelja je zadnji dan dopuštenog pušenja u kafićima, restoranima i disko klubovima u Italiji i već od pola noći na ponedjeljak prekršitelji će biti kažnjavani. Italija je postala jednom od najstrožih zemlja u Europi po zabrani pušenja, jer se od ponedjeljka 10. siječnja više se neće smjeti pušiti ni u kafićima, restoranima i disko klubovima. Pušenje je i dosad bilo zabranjeno u kinima, kazalištima, bolnicama, uredima, tvornicama, vlakovima, zračnim lukama, odnosno svim zatvorenim prostorima. Nedjelja je protekla u posljednjim polemikama između pušača i protivnika pušenja, a ministar zdravstva Girolamo Sirchia, na čije se inzistiranje Italija pretvorila u zemlju zabranjenog pušenja, kazao je kako su Talijani uz njega. Prema podacima raznih ispitivanja mišljenja Talijani su za uvođenje zabrane pušenja u zatvorenim mjestima, ali su protiv strogih kazni.

KAIRO

Egipatski predsjednik Hosni Moubarak rekao je u nedjelju u govoru na državnoj televiziji da bi želio da se irački izbori održe predviđenog datuma uz sudjelovanje svih političkih skupina i vjerskih zajednica. "Želim da se izbori održe kao što je predviđeno 30. siječnja uz sudjelovanje svih političkih snaga i zajednica", rekao je. "Ako bi jedna zajednica bojkotirala te izbore bojim se da bi došlo do eskalacije nasilja i terorizma, te da bismo ušli u začarani krug smrti i uništenja", naglasio je Mubarak. Irački suniti ne pokazuju previše spremnosti za sudjelovanje na izborima nakon poziva na bojkot utjecajnog Odbora islamskih ulema i povlačenja iz izborne utrke njihovog glavnog pokreta Iračke islamske stranke.

BATTICALOA

Tri osobe su ubijene, a 38 je ranjeno u subotu u bombaškom napadu na istoku Šri Lanke, doznaje se u nedjelju od policijskog izvora. "Tri osobe su poginule, među kojima jedan dječak, a 38 je ranjeno kada je u subotu navečer bačena granata na jednu kuću", naveo je policijski izvor. Granata je bačena na kuću u kojoj se okupilo više od 200 osoba povodom žalovanja za starijom ženom koja je poginula u tsunamiju 26. prosinca prošle godine. Incident se dogodio u mjestu Vakaneriju, u kojem živi tamilska većina, a za napad su osumnjičena dva kršćana. Prema podacima policijskog izvora, čini se da se radi o napadu koji nije politički motiviran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙