FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Žužul nije morao otići zbog signala iz Bruxellesa

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader odbacio jedanas tvrdnje da je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul "žrtvovanzbog pregovora s EU-om", odnosno da je morao otići zbog "signala" izBruxellesa.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader odbacio je danas tvrdnje da je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul "žrtvovan zbog pregovora s EU-om", odnosno da je morao otići zbog "signala" iz Bruxellesa.

"Odluka Miomira Žužula da ode s dužnosti ministra vanjskih poslova bila je njegova politička odluka", izjavio je Sanader.

Premijer danas novinarima nije otkrio tko bi mogao zamijeniti Žužula. Najavio je tek da će javnosti, kad za to dođe vrijeme, objaviti ime novog ministra ili ministrice.

Spremnost koju je u ime Vlade prošli tjedan prenio čelnicima parlamentarnih stranaka da se preispita odluka o Žužulu kao voditelju pregovaračkog tima i ministrici europskih integracija kao glavnoj pregovaračici ponovno je objasnio kao Vladin ulog u postizanje konsenzusa.

"Za to nije bilo nikakve sugestije iz EU-a", rekao je Sanader novinarima nakon današnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka.

Vrlo pohvalno govoreći o Žužulovu radu, ponovio je kako je od njega zatražio da do početka hrvatskih pregovora s EU-om obavi sve unaprijed dogovorene vanjskopolitičke poslove.

Odbio je komentirati upite bi li pristao da Žužula naslijedi karijerni diplomat, diplomatski uzvrativši kako za njega "ne vrijedi dvojba mladi ili stari, stranački ili nestranački, nego se vodi načelom dobar ili loš političar".

Premijer je neizravno odbacio medijska nagađanja da će Žužulov nasljednik biti ministar kulture Božo Biškupić. "Biškupić je vrlo dobar ministar i ne bi bilo dobro uspješna ministra prebacivati u drugi resor", rekao je Sanader.

Nije komentirao novinarsko spominjanje državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Hidajeta Biščeviča, kazavši da ne želi špekulirati. Dodao je da o imenu novog ministra još nije odlučeno, ali da će Vlada sigurno imenovati dobra ministra.

Sanader nije ni potvrdio ni zanijekao nagađanja da zbog bolesti Vladu napušta potpredsjednik Andrija Hebrang. Najavio je da se s Hebrangom, koji je, kako je rekao, ovih dana dobio završnu dijagnozu, treba sastati i porazgovarati.

"Sam će se Hebrang nakon procjene obratiti javnosti i reći svoje", kazao je.

Premijer je odbio komentirati nagađanja kako će rekonstrukcija Vlade "zahvatiti" i ministre Božidara Kalmetu i Branka Vukelića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙