FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: novo izborno povjerenstvo

KIJEV, 23. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ukrajinski Vrhovni sud opozvaoje središnje izborno povjerenstvo optuženo da je podržavalo prijevareu drugom krugu predsjedničkih izbora 21. studenoga, izjavio je AndrijMahera, član povjerenstva blizak oporbi.
KIJEV, 23. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ukrajinski Vrhovni sud opozvao je središnje izborno povjerenstvo optuženo da je podržavalo prijevare u drugom krugu predsjedničkih izbora 21. studenoga, izjavio je Andrij Mahera, član povjerenstva blizak oporbi.

Promijenjeni sastav povjerenstva trebao bi biti što transparentniji za "ponovljeni drugi krug".

Jedanaest od 15 članova povjerenstva ostali su isti kao u drugom krugu 21. studenoga, koji je poništen zbog izbornih prijevara, ali je ponavljanje takvog scenarija nemoguće, kazao je u razgovoru za France Presse Mahera.

"Svi smo mi ljudi i možemo pogriješiti. No, najbitnije je da nitko svjesno ne dopusti kršenja kakva su se dogodila 21. studenoga", dodao je.

Tužba koju je Vrhovnom sudu podnio oporbeni kandidat Viktor Juščenko riješena je odlukama o poništavanju rezultata drugog kruga i o stvaranju novog izbornog povjerenstva u parlamentu.

Svjedoci pozvani pred Vrhovni sud čija je svjedočanstva prenosila izravno ukrajinska televizija otkrili su izborne prijevare: birači su glasovali u više navrata s lažnim dokumentima ili je rezultat bio promijenjen elektronskim sustavom povjerenstva.

Glavno tužiteljstvo je sredinom prosinca pokrenulo istragu protiv središnjeg izbornog povjerenstva zbog "zlouporabi ovlasti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙