FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud u novu godinu s 6.500 zaostalih predmeta

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Ustavni sud u ovoj je godini od4900 pristigla predmeta riješio njih 4050, no iako je to dvostrukoviše nego 2000. Sud će godinu ipak završiti s oko 6.500 neriješenihpredmeta.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Ustavni sud u ovoj je godini od 4900 pristigla predmeta riješio njih 4050, no iako je to dvostruko više nego 2000. Sud će godinu ipak završiti s oko 6.500 neriješenih predmeta.

Predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić danas je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici zaostatke opravdao iznimno velikim priljevom ustavnih tužbi, ali i činjenicom da je od bivšeg saziva, čiji je mandat prestao prije četiri godine, ostalo oko 1990 neriješenih predmeta.

Sadašnji saziv suda je od 2000. primio nešto manje od 17 tisuća predmeta, što je dvostruko više od ukupnog broja predmeta koji su na Ustavni sud stigli u prvih deset godina njegova postojanja u samostalnoj Hrvatskoj. U posljednje četiri godine riješeno je oko 12.600 predmeta, a od predmeta koje su zaprimili u svom mandatu neriješenih ostaje oko 4400.

Klarić je istaknuo da je sud opterećen velikim brojem ustavnih tužbi, zbog čega se ne može baviti "apstraktnom kontrolom", što je također jedna od njegovih zadaća.

"Ovakvo stanje je neodrživo", ustvrdio je, dodavši da u sadašnjem kadrovskom sastavu Ustavni sud ne može obavljati više posla nego što čini. Ocijenio je da bi se novim zakonodavnim i ustavnim rješenjima sud mogao rasteretiti dijela ustavnih tužbi koje bi, smatra Klarić, mogli rješavati i redovni sudovi. To se posebno odnosi na tužbe zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. Uz to, Ustavni sud dobiva mnogo tužbi na presude Županijskih sudova, umjesto da ih, kako kaže Klarić, rješava Vrhovni sud.

O svojim će problemima i prijedlozima obavijestiti Sabor, a od Vlade će tražiti proširenje prostora i povećanje broja savjetnika i drugog sudskog osoblja, kažu na Ustavnom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙