FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komiža: Prodaja Neptuna privremeno obustavljena

KOMIŽA, 26. prosinca 2004. (Hina) - Iako je komišku tvornicu za preraduribe "Neptun" u stečaju još u rujnu kupio za 14,7 milijuna kuna, novivlasnik južnoafrička tvrtka "Philiph Vermeulen" još ju nije preuzeojer je Trgovački sud u Splitu privremeno obustavio prodaju tvornicezbog imovinskopravnih problema koji su se otkrili uoči samogpotpisivanja kupoprodajnog ugovora.
KOMIŽA, 26. prosinca 2004. (Hina) - Iako je komišku tvornicu za preradu ribe "Neptun" u stečaju još u rujnu kupio za 14,7 milijuna kuna, novi vlasnik južnoafrička tvrtka "Philiph Vermeulen" još ju nije preuzeo jer je Trgovački sud u Splitu privremeno obustavio prodaju tvornice zbog imovinskopravnih problema koji su se otkrili uoči samog potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Takvu je odluku Trgovački sud donio jer je naknadno utvrđeno da se među nekretninama Neptuna, koje su Južnoafrikancima prodane na javnom nadmetanju, nalaze i zemljišne čestice u privatnom vlasništvu, odnosno nacionalizirana imovina.

Industrijski kompleks Neptuna u začetku je, naime, činilo pet manjih privatnih tvornica.

Među njima je bila i tvornica u vlasništvu Marija Benvenutija, čiji nasljednik Robert Benvenuti danas traži povrat svojega vlasništva koje je nacionalizacijom prije 50-ak godina zajedno s ostalim tvornicama pripojeno Neptunu.

Prije dovršenja tog spora ne može biti ostvarena ni kupoprodaja 135 godina stare riboprerađivačke industrije.

Robert Benvenuti kaže da mu nije jasno kako se njegov privatni posjed mogao naći na javnoj dražbi jer već šest godina posjeduje vlasnički list, a dobio je i rješenje mjerodavnog fonda za naknadu nacionalizirane imovine.

S druge strane, kupac tvornice ne želi se javno očitovati o tom problemu jer, kako se neslužbeno doznaje, vjeruje da će se nesporazum brzo riješiti. Spreman je prihvatiti i razumnu cijenu za otkup nacionaliziranog zemljišta, premda je već platio 14,7 milijuna kuna za kupnju tvorničkog kompleksa.

No, time su privremeno obustavljeni i planovi komiške gradske uprave koja oživljavanje mjesta i njegov razvoj temelji na turističkim planovima novih vlasnika Neptunovih nekretnina, ističe komiški gradonačelnik Vicko Mardešić.

Gradonačelnik kaže da je stečaj Neptuna, koji su pokrenuli sami bivši radnici zbog neisplaćenih plaća, bio gospodarski i socijalni šok za osiromašenu i demografski umrtvljenu Komižu s 1500 stanovnika i samo dvjestotinjak zaposlenih.

Stoga podupiru novoga vlasnika u namjeri da na prostoru Neptuna sagradi turističke sadržaje uz obnovu "muzejske" proizvodnje sardina, kao turističke atrakcije i podsjetnika na slavnu komišku ribarsku prošlost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙