FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni dobitci na europskim tržištima dionica

LONDON, 28. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uutorak su porasle, potpomognute Deutsche Telekomom, ali njihovi sudobitci bili ograničeni zbog slabljenja dionica naftnih kompanija,izazvanog oštrim padom cijena nafte.
LONDON, 28. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su porasle, potpomognute Deutsche Telekomom, ali njihovi su dobitci bili ograničeni zbog slabljenja dionica naftnih kompanija, izazvanog oštrim padom cijena nafte.

Londonsko tržište i dalje je zatvoreno pa se na europskim tržištima ne očekuje značajniji obujam trgovanja dionicama. Pritom je na vrijednosti nekih 0,3 posto do podneva dobio frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.247 bodova.

Dionice europskog telekom diva Deutsche Telekoma ojačale su 0,6 posto, nakon što je njegov čelnik Kai-Uwe Ricke za njemačko izdanje Financial Timesa izjavio kako tvrtka namjerava zaustaviti pad prihoda u domaćem dijelu poslovanja s fiksnom telefonijom kroz planirano povezivanje s njezinim internetskim poslovanjem. DT je također objavio da u 2005. očekuje 20 milijuna korisnika mobilne telefonije u SAD-u.

S druge strane, pod utjecajem oštrog pada cijena nafte od šest posto u ponedjeljak na američkom tržištu gubitke na cijenama dionica zabilježile su naftne kompanije poput talijanskog ENI-ja, francuskog Totala i Royal Dutcha.

Na tržištu nema naznaka većih prodaja dionica osiguravatelja i sudionika sektora turizma, zabilježenih u ponedjeljak pod utjecajem vijesti o snažnom potresu u Aziji. Europski osiguravatelji i putničke agencije našli su se na udaru kako su ulagači pokušali procijeniti njihovu izloženost katastrofom pogođenom području, gdje se po posljednjim podacima broj ljudskih žrtava nakon golemog plimnog vala popeo iznad 29 tisuća.

Tako su dionice švicarskog reosiguravatelja Swiss Re-a, koji je kazao da je prerano za procjenu šteta od katastrofe, ipak oslabile 0,6 posto, nakon pada njihove cijene od dana ranije u visini gotovo dva posto.

Na vrijednosti su izgubile i dionice njemačke banke HVB, gotovo jedan posto, po objavi u tamošnjem tisku da će ta druga po veličini njemačka banka smanjiti troškove poslovanja, te da razmatra suradnju s drugim bankama kako se dobit smanjuje.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je najvišu razinu na zatvaranju od 21. srpnja, dosegnuvši 11.424 boda, na dobitku od 0,54 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙