FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kvarner: neiskorištene mogućnosti marikulture

RIJEKA, 3. siječnja 2005. (Hina) - Na području Primorsko-goranskežupanije dva su uzgajališta riba u kojima se uzgaja oko 100 tona ribena godinu, a po procjeni i studiji Instituta Ruđer Bošković naKvarneru je moguć uzgoj oko 5000 tona ribe i školjaka bez opasnosti zaokoliš, doznaje se iz županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, prometi veze.
RIJEKA, 3. siječnja 2005. (Hina) - Na području Primorsko-goranske županije dva su uzgajališta riba u kojima se uzgaja oko 100 tona ribe na godinu, a po procjeni i studiji Instituta Ruđer Bošković na Kvarneru je moguć uzgoj oko 5000 tona ribe i školjaka bez opasnosti za okoliš, doznaje se iz županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze.

Istodobno, u Hrvatsku, a tako i u tu županiju, uvoze se velike količine riba i školjaka, posebice zamrznutih.

Po riječima pročelnika županijskog Odjela za pomorstvo, promet i veze Nikole Mendrile u uzgajalištu u Žrnovnici kraj Klenovice proizvodi se oko 50 tona ribe, a u uzgajalištu u uvali Kaldonta na Cresu također oko 50 tona ribe.

Prema važećim propisima uzgajališta u kojima se proizvodi do 50 tona ribe na godinu nisu obvezna izraditi studiju o utjecaju na okoliš.

Kao glavni razlog malog broja uzgajališta Mendrila navodi nezainteresiranost mogućih ulagača i nepoznavanje te djelatnosti. Dodao je da na području županije ima malo pogodnih uvala za marikulturu, a da je proizvodnja izvan uvala skuplja.

Napomenuo je da koncesije za marikulturu nisu skupe te da, iako i županija i država odobravaju poticaje za marikulturu, nema dovoljno zainteresiranih ulagača.

Mendrila je naveo i primjer pokušaja osnutka ribogojilišta u Baškoj, koji je, kako je kazao, iako je prostorna dokumentacija bila pripremljena, propao nakon prosvjeda mještana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙