FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Turkmenistanu u tijeku parlamentarni izbori

ZAGREB, 19. prosinca 2004. (Hina) - Više od dva milijuna Turkmena unedjelju je pozvano na izbore za novi saziv Medjilisa (parlamenta), asvi kandidati već unaprijed su izrazili punu odanost autokratskompredsjedniku Saparmuratu Nijazovu, izvijestile su agencije.
ZAGREB, 19. prosinca 2004. (Hina) - Više od dva milijuna Turkmena u nedjelju je pozvano na izbore za novi saziv Medjilisa (parlamenta), a svi kandidati već unaprijed su izrazili punu odanost autokratskom predsjedniku Saparmuratu Nijazovu, izvijestile su agencije.

Zbog unaprijed poznatog ishoda, u kojem će svih novih 50 zastupnika ponovno biti pripadnici Demokratske stranke Turkmenistana predsjednika Nijazova, uzrokovao je apatiju, pa mnogi birači, osobito u glavnom gradu Taškentu, uopće nisu izašli na izbore.

Ta je stranka, koja je na čelu s Nijazovom na vlasti već dva desetljeća, jedina registrirana u Turkmenistanu, pa je Zapad ponovno žestoko kritizirao takve izbore, zbog kojih bi ta bivša sovjetska republika mogla potonuti još dublje u međunarodnu izolaciju.

"Budem li izabran za parlamentarnog zastupnika, dužnost će mi biti služenje mojem narodu, domovini i prvom i vječnom predsjedniku Turkmenistana Saparmuratu Turkmenbašiju", tipičan je predizborni pamflet jednog od 139 kandidata na izborima, navodi AFP.

Vlasti su u nedjelju odbacile optužbe o izbornoj "farsi".

"Činjenica da u nekim izbornim jedinicama postoje i po četiri kandidata za jedno zastupničko mjesto dokazuje kako su izbori pravovaljani", ustvrdio je predsjednik izbornog povjerenstva Murad Karijev, dodavši kako je do podneva glasovao 61 posto ukupnog broja birača u zemlji, prenio je Reuters. Prema službenim podacima, na prošlim je izborima, u prosincu 1999., sudjelovalo 99,6 posto birača, što podsjeća na brojke koje su redovito iznošene nakon izbora u nekadašnjem SSSR-u.

Izbore ne nadgleda nijedan međunarodni promatrač, pa ni pripadnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, čiji je Turkmenistan član. Čak ni Rusija, čijki promatrači u pravilu nazoče izborima u zemljama Zajednice neovisnih država, nije poslala svojeg predstavnika.

U Turkmenistanu, koji ima oko 6 milijuna stanovnika, vlada apsolutni kult doživotnog predsjednika Nijazova, koji nosi službeni naziv Velikog Turkmenbašija (Oca Turkmena), čiji zlatni kipovi i golemi portret ukrašavaju svaki kutak zemlje. Politička oporba i medijski pluralizam su zabranjeni, a njegovi politički protivnici su ili u zatvoru ili u izgnanstvu.

Način na koji vlada ogleda se i u zabranama cirkusa, baleta, duge kose i zlatnih zuba, jer se oni "protive nacionalnoj kulturi Turkmena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙