FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Ustavni sud odbacio dijelove novog izbornog zakona

ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - Ukrajinski Ustavni sud poništio jeu subotu neke izmjene izbornog zakona kojima je bio cilj eliminiratimogućnost prijevara koje su obilježile poništene prošlomjesečnepredsjedničke izbore, ali je istodobno objavio da se ponovljeni drugiizborni krug treba održati u nedjelju kako je i planirano, javljajunovinske agencije.
ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - Ukrajinski Ustavni sud poništio je u subotu neke izmjene izbornog zakona kojima je bio cilj eliminirati mogućnost prijevara koje su obilježile poništene prošlomjesečne predsjedničke izbore, ali je istodobno objavio da se ponovljeni drugi izborni krug treba održati u nedjelju kako je i planirano, javljaju novinske agencije.

Odluka Ustavnog suda, koja je donesena manje od 24 sata prije otvaranja birališta u nedjelju, predviđa omogućavanje glasovanja kod kuće svim invalidnim osobama, kao i osobama koje zbog zdravstvenih razloga ne budu u mogućnosti doći do birališta, javila je agencija dpa.

Predsjednik Ustavnog suda rekao je da su sve druge odredbe izbornog zakona potvrđene i izrazio uvjerenje da će nedjeljni izbori dati legitimnog predsjednika, prenosi Reuters.

Agencija prenosi da je sud odlučio da su odredbe zakona, koje ograničavaju prava bolesnih birača da glasuju kod kuće, neustavne i da krše njihova ljudska prava.

Sud je naredio Središnjem izbornom povjerenstvu da proširi pravo na glasovanje kod kuće na sve invalide i osobe koje ne mogu izaći na birališta zbog zdravstvenih razloga.

Ukrajinski parlament izglasao je početkom prosinca izmjene izbornog zakona želeći umanjiti mogućnost lažiranja glasova, donijevši među ostalim i odredbu o sužavanju prava na glasovanje u kući samo na teško pokretne osobe.

Po najnovijoj odluci Ustavnog suda, lokalne vlasti morat će omogućiti nepokretnim osobama, uključujući i one u bolnicama, prijevoz do biračkih mjesta.

Glasovanje kod kuće i pribrojavanje glasova odsutnih birača bila su glavna sredstva za prijevaru na prošlomjesečnim izborima. Vrhovni sud poništio je rezultate i naredio ponavljanje drugog izbornog kruga.

Očekuje se da će oporbeni čelnik Viktor Juščenko, koji je posvjednike pozvao na ulice kako bi poduprli njegove tvrdnje o masovnoj izbornoj prevari 21. studenoga, najvjerojatnije dobiti više glasova od protukandidata i pobjednika neregularnih izbora, aktualnog premijera Viktora Janukoviča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙