FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Armitage: Sirija ostvarila napredak, ali mora učiniti još više

DAMASK, 2. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Zamjenik američkog državnogtajnika Richard Armitage izjavio je u nedjelju u Damasku da je Sirija"postigla stvaran napredak" u sigurnosti granice s Irakom, ali moraučiniti još više kako bi spriječila ubacivanje stranih elemenata usvoju zemlju.
DAMASK, 2. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage izjavio je u nedjelju u Damasku da je Sirija "postigla stvaran napredak" u sigurnosti granice s Irakom, ali mora učiniti još više kako bi spriječila ubacivanje stranih elemenata u svoju zemlju.

"Sirija je postigla stvaran napredak zadnjih mjeseci u svezi sa sigurnošću na iračkoj granici. No svi moramo učiniti još više, napose kada je riječ o elementima iz stranih režima koji prelaze granicu u oba smjera i djeluju u Iraku", izjavio je Armitage za tisak nakon razgovora sa sirijskim predsjednikom Bacharom al-Assadom i s njegovim ministrom vanjskih poslova Farukom al-Charehom.

"Sjedinjene Države istaknule su iznimnu važnost iračkih izbora planiranih za 30. siječnja i potpunog sudjelovanja svih Iračana" u tim izborima, dodao je američki dužnosnik.

"Mislim da sam u Siriji naišao na isto gledište", rekao je dodavši da "bivši pripadnici iračkog baasističkog režima ponekad prelaze granicu, što svakako mora prestati".

Armitage je istaknuo kako je Washington prošlog tjedna Siriji predao popis iračkih pristaša baasističkog režima koji podupiru i financiraju pobunu u Iraku.

"Vrlo je važno da novi Irak uspostavi prijateljske veze sa Sirijom", istaknuo je Armitage rekavši kako se nada da će "za to prijateljstvo biti zainteresirani i naši sirijski prijatelji".

Predsjednik iračke prijelazne vlade Ayad Allawi u petak je izjavio da bi susjedne zemlje trebale suzbiti prekograničnu infiltraciju pobunjenika i otvoreno je optužio Siriju da pruža utočište bivšim dužnosnicima svrgnutog režima Sadama Huseina, uključujući i njegovog polubrata Sabawija.

Armitage je na press konferenciji u Damasku govorio i o izraelsko-palestinskom sukobu i rekao kako "SAD drži kako postoje povoljni uvjeti za mirovni proces" na Bliskom istoku.

Nakon izbora 9. siječnja na palestinskom području "imat ćemo novo palestinsko vodstvo koje svi moramo poduprijeti", kazao je.

Armitage je nadadlje rekao i da je s Assadom razgovarao o "nužnosti" primjene rezolucije 1559 UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se poziva na povlačenje stranih snaga iz Libanona.

"Razgovarali smo o potrebi potpune primjene rezolucije 1559 i o neupletanju u libanonske parlamentarne izbore koji bi se trebali održati u proljeće", rekao je Armitage za novinare nakon razgovora s Assadom i s njegovim ministrom Farukom al-Charehom.

Armitage u pratnji pomoćnika američkog državnog tajnika za bliski Istok Williama Burnsa nakon Damaska bliskoistočnu turneju nastavlja boravkom u Iraku, Jordanu i Turskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙