FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna pomoć zemljama Indijskoga oceana

ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina/AFP/dpa) - Glavni tajnik UN-a KofiAnnan najavio je da će u četvrtak otputovati u Indoneziju kako bikoordinirao međunarodnu pomoć zemljama Indijskog oceana, koje jepoharao plimni val izazvan potresom.
ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina/AFP/dpa) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan najavio je da će u četvrtak otputovati u Indoneziju kako bi koordinirao međunarodnu pomoć zemljama Indijskog oceana, koje je poharao plimni val izazvan potresom.

Obnova će stajati milijarde dolara i trajat će pet do deset godina, ovisno o zemlji, rekao je Annan.

Otputovat ću u Džakartu kako bih uputio poziv za pomoć i surađivat ću s dužnosnicima regije, dodao je Annan.

U Džakarti se u četvrtak održava međunarodni summit zemalja donatorica Aseana i drugih zemalja.

Francuska će u ponedjeljak poslati u Aziju nosač helikoptera i fregatu radi hitne pomoći zemljama pogođenima plimnim valom, najavila je Francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie.

"Hitno moramo izbjeći zdravstvenu katastrofu", kazala je ministrica i najavila "slanje vojnog zrakoplova s 12 tona opreme za čišćenje vode i lijekova.

Stručnjaci strahuju da bi među stanovništvom u krajevima pogođenim tsunamijem mogle izbiti zarazne bolesti zbog nedostatka čiste pitke vode i loših sanitarnih uvjeta.

Francuski ministar unutarnjih poslova Dominique de Villelpin najavio je otvaranje "poljske bolnice na Sumatri" , te pokretanje misije "identifikacije žrtava zahvaljujući posebnim ekipama policije i žandarmerije koje se nalaze na Tajlandu i u Šri Lanki" .

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Indoneziji, Georg Petersen izjavio je u nedjelju kako pokušava uskladiti različite nevladine organizacije, od kojih su neke počele na vlastitu inicijativu pružati medicinsku pomoć u poharanom području. Najmanje 50 međunarodnih medicinskih organizacija aktivno je na sjeveru indonezijskog otoka Sumatre, rekao je Petersen.

Dodao je kako nije primio informacije o eventualnom širenju bolesti.

"Jako smo zabrinuti zbog vrlo velikog broja raseljenih osoba koje nemaju dovoljno čiste vode i namirnica", kazao je on.

Po prodatcima UN-a više od milijun osoba na Sumatri ovisi o vanjskoj pomoći u hrani.

Indonezijska vlada procjenjuje da je 200.000 preživjelih ostalo bez krova nad glavom.

Ministar zdravstva Šri Lanke Nimal Siripala de Silva u nedjelju je opovrgnuo informaciju da je u blizini mjesta Galle zabilježeno izbijanje kolere.

"Nema niti jednog potvrđenog slučaja kolere", rekao je da Silva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙