FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor o novom VFO-u moguć za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Autor: Doris Kujek

STRASBOURG, 12. prosinca 2018. (Hina) - Dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. mogao bi se donijeti tek za vrijeme hrvatskog ili njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a u 2020. godini, što bi Hrvatska trebala postaviti kao glavni prioritet kada preuzme predsjedanje, smatra hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić. 

Naime, dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. neće biti postignut u aktualnom sazivu Europskog parlamenta te je Vijeće objavilo preporuku državama članicama EU-a da svoje pozicije o novom sedmogodišnjem proračunu iznesu u listopadu 2019.

Iako je EP na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u studenom pozvao Vijeće na ubrzanje pregovora o VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. kako bi se dogovor postigao prije europskih izbora u svibnju sljedeće godine, hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ/EPP) je u srijedu razgovoru za Hinu istaknula razloge zbog kojih se odgađa rasprava o novom proračunskom razdoblju.

"Zbog velikih razlika u pozicijama Europskog parlamenta i Europske komisije te neizvjesnosti oko brexita, Vijeće smatra da je potrebno dati više vremena državama članicama EU-a“, navodi Maletić.

Odgađanje rasprave o sljedećem VFO-u otvara mogućnost da se isti donese u vrijeme kada Hrvatska bude predsjedala Vijećem EU-a. Maletić podsjeća da je cilj što prije donijeti novi VFO kako bi se države članice EU-a mogle pripremiti za provedbu i postaviti to kao prioritet Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020.

"Kruna našeg predsjedanja Europskom unijom bila bi donošenje VFO-a za razdoblje 2021.-2027., iako to znači i puno posla za Hrvatsku“, ističe Maletić.

Zastupnici Europskog parlamenta će prema stajalištu o VFO-u usvojenom 14. studenog i dalje ustrajati na povećanju sredstava za inovacije, zapošljavanje mladih, gospodarski rast i borbu protiv klimatskih promjena.

EP je u utorak usvojio prijedlog uredbe o povećanju izdvajanja za Program za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) na sedam milijardi eura u sljedećem dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027., dvostruko više u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje.

Jačanje programa LIFE pomoći će u ispunjavanju cilja od najmanje 25 posto izdataka proračuna EU-a koji podupiru klimatske ciljeve u novom proračunskom razdoblju.

U srijedu je izglasan i prijedlog uredbe za povećanje izdvajanja za Obzor na 120 milijardi eura u novom VFO-u. 

Europski parlament će na ovotjednoj plenarnoj sjednici još raspravljati i glasovati o jačanju Obrambenog fonda EU-a, Svemirskog programa EU-a, Digitalne Europe te Europskog instrumenta za povezivanje.

Ukupan iznos VFO -a za tekuće razdoblje iznosi 1.082 milijarde eura. Prijedlog Europske komisije za novo razdoblje iznosi 1.135 milijardi eura, dok se Europski parlament zalaže za ukupan iznos od 1.324 milijarde eura.

Iako se Europski parlament slaže da se trebaju osigurati odgovarajuća sredstva za migracije, sigurnost i obranu, u izglasanom stajalištu podsjetili su da to ne smije ići na štetu kohezijske i poljoprivredne politike.

Europski parlament također predlaže izdvajanje od 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka unutar Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. Prijedlog Komisije iznosi 1,1 posto što zastupnici Europskog parlamenta smatraju nedostatnim za ispunjavanje političkih obveza.

"Europski parlament traži veće uplate država članica u proračun EU-a. To nije gubitak suverenosti država članica, kako kritičari vole tvrditi, već postizanje sinergijskog efekta u donošenju zajedničkog rješenja“, zaključuje Maletić.

(Hina) xdor yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙