FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pellegrini ističe jedinstvo Prijatelja kohezije uoči summita EU-a u prosincu

Autor: Maša Taušan

BRATISLAVA, 29. studenoga 2018. (Hina) - Slovački premijer Peter Pellegrini istaknuo je u četvrtak u Bratislavi jedinstvo zemalja koje čine skupinu Prijatelja kohezije, dodajući da će one danas zajednički poslati jasnu političku poruku, pred summit EU-a koji se održava kroz dva tjedna u Bruxellesu.

"Proaktivni pristup Prijatelja kohezije, 16 zemalja EU-a, dobar je primjer jedinstva", rekao je premijer Pellegrini, s čime se složio i europski povjerenik Maroš Šefčovič. Njih su dvojica otvorili skup na kojem sudjeluju premijeri i visoki predstavnici 16 zemalja koje se bore da se u novom višegodišnjem proračunu EU-a  ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku.

Među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je uoči sastanka rekao novinarima da će "naša poruka danas biti da u idućoj financijskoj perspektivi za razdoblje od 2021. do 2027. upravo ta sredstva budu stvarni i realni zamašnjak rasta gospodarstva i razvoja na nacionalnoj razini".

Pellegrini je istaknuo kako nije slučajno odabrano vrijeme ovog sastanka, dva tjedna prije Europskog vijeća.

"Vrijeme ovog sastanka nije slučajno odabrano. Sljedeći mjesec pregovori o višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. ulaze u završnu fazu. Zato sam vas pozvao u Bratislavu dva tjedna prije Europskog vijeća da bi naša skupina tom prigodom bila vidljivija, da pokažemo da smo ujedinjeni i pošaljemo jasnu političku poruku kao potporu našim zajedničkim interesima", rekao je Pellegrini.

On je istaknuo kako su građani dosad mogli vidjeti izravne koristi od kohezijske politike i zajedničke poljoprivredne politike i zato je važno da se Prijatelji kohezije i dalje bore za njihov snažan nastavak.

"Stoga je jasno da branimo te politike i borimo se za njihov snažan nastavak", istaknuo je, dodajući da će skupina istovremeno biti potpora kada će se u okviru novog višegodišnjeg proračuna govoriti i o novim prioritetima poput migracija i kontrole granica.

Izrazio je nadu da su sve zemlje složne za zajedničkom deklaracijom koja će biti predstavljena po završetku skupa i koja će kao koordinirana poruka biti predstavljena Europskom vijeću na summitu u prosincu.

"Trebamo također tražiti veće razumijevanje oko potrebe ekonomske konvergencije. Moramo početi graditi europski konsenzus ili ćemo se suočiti s populizmima, nacionalizmima i protueuropskim pokretima", istaknuo je.

Šefčović je, dajući potporu proaktivnom pristupu Prijatelja kohezije i njihovom primjeru jedinstva govorio i o višegodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027., izrazivši želju da se pregovori o njemu ne rastegnu već da se donese već sljedeće godine.

Europska komisija preložila je početkom svibnja novi višegodišnji europski proračun za razdoblje od 2021. do 2027. u iznosu od 1135 milijardi eura u obvezama (izraženo u cijenama iz 2018.).  U tekućim cijenama, uzimajući u obzir inflaciju, to bi iznosilo 1279 milijardi eura u obvezama.

U plaćanjima Komisija predlaže 1105 milijardi eura, izraženo u cijenama iz 2018. U tekućim cijenama, uzimajući u obzir inflaciju, to bi iznosilo 1246 milijardi eura u plaćanjima. Prijedlog je da se kohezijska sredstva smanje za oko šest posto.

To je, kako je kazao Šefčovič, moderan, dugoročan i koliko je moguće uravnotežen proračun gdje su uzeti u obzir i zemlje članice i novi izazovi. On je ravnoteža "ambicije i realnosti", naglasio je.

(Hina) xmaš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙