FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP za preseljenje EMA-e u Amsterdam, traži jamstva za nesmetan rad agencije

Autor: Vesna Klanac

STRASBOURG/ZAGREB, 15. ožujka 2018. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta su u četvrtak, posljednjeg dana plenarne sjednice u Strasbourgu, dali zeleno svijetlo zakonodavnom prijedlogu Europske komisije o premještanju Europske agencije za lijekove (EMA) iz Londona u Amsterdam zbog Brexita, ali su pozvali Komisiju i nizozemske vlasti da osiguraju bezbolno premještanje i nesmetan rad agencije u privremenim prostorima, do izgradnje novog sjedišta EMA-e.

Rezolucija je usvojena s 507 glasova "za", 112 "protiv" dok je 37 zastupnika bilo suzdržano.

Ministri 27 država članica glasovali su na marginama sastanka Vijeća za opće poslove održanog 20. studenog 2017. te je ždrijebom odlučeno da će novo sjedište biti u Amsterdamu (Nizozemska). Europska komisija predložila je 29. studenog 2017. zakonodavnu izmjenu u vezi s preseljenjem Europske agencije za lijekove u okviru redovnog zakonodavnog postupka tražeći od suzakonodavaca (Europskog parlamenta i Vijeća) da daju prednost tom zakonodavnom prijedlogu koji je strogo ograničen na to da se novo sjedište Agencije potvrdi u Uredbi o osnivanju.

Eurozastupnici su danas stoga podsjetili da se uloga EP-a suzakonodavca nije propisno uzela u obzir te da nije bio uključen u postupak odabira novog sjedišta Europske agencije za lijekove.

"Ovaj put kažemo 'da' za sjedište agencije, ali od uvjetom da se zajamči dobro funkcioniranje EMA-e. A što se nas tiče, to će biti zadnji put da na takvo što pristajemo", kazao je izvjestitelj Giovanni La Via, 

Ponovio je da EP kao suzakonodavac ima određene ovlasti koje treba poštovati te da eurozastupnici zahtjevaju da se poštuju pravila kada se radi o mjestu u kojem trebaju obitavati europske agencije.

"Jedina izglasana institucija u Europskoj uniji je Europski parlament i mi smo jamci čuvanja demokracije", istaknuo je La Via.

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan (SDP/S&D) je kazala da je točno da "smo se kao parlament zajedničkom izjavom predsjednika Parlamenta, Vijeća i Komisije odrekli u korist Vijeća  da donosi odluku, no nitko nije očekivao da će doći do ovakve situacije".

"Parlament će, međutim, sad zatražiti da u budućim takvim situacijama imamo ravnopravnu ulogu koju nam ugovor o funkcioniranju EU definira", kazala je Borzan.

Amsterdam je ždrijebom izabran za novo sjedište Europske agencije za lijekove nakon što je u trećem krugu dobio isti broj glasova kao i Milano koji je vodio u svim prethodnim krugovima. Treći krug glasovanja završio je omjerom 13:13, što znači da je jedna zemlja bila suzdržana.

Odluka je u konačnici donesena bacanjem novčića.

Italija je prosvjedovala zbog odluke da se EMA preseli u Amsterdam, tvrdeći da je nizozemska vlada zatajila ključne informacije o novom sjedištu agencije koja će se sada seliti dva puta: prvo u privremenu zgradu pa potom u stalno sjedište nakon što se izgradi nova zgrada.

Europarlamentarci zahtjevaju da se EMA preseli u privremene prostore najkasnije do 1. siječnja 2019., a u kompleks koji će biti trajno sjedište agencije najkasnije do 16.  studenoga 2019.

"Zabrinuti smo zbog mogućeg kašnjenja u izgradnji nove zgrade Vivaldi u Amsterdamu jer bi to moglo ugroziti normalno funkcioniranje agencije, a upravo smo to htjeli izbjeći", kazao je La Via.

I Amsterdam i Milano bili su među najpoželjnijim odredištem za oko 900 zaposlenika EMA-e, koji su prijetili da će napustiti posao ako sjedište dobije neki manje atraktivan grad.

Formalno, njihov glas se nije smio uzimati u obzir, ali su se upravo ta dva "najpoželjnija" grada našla u finalu.

Inače, Vijeće EU nije se pridržavalo izjave Europskog vijeća iz 2003. po kojoj nove agencije trebaju ići u nove članice EU-a. To je napravljeno uz obrazloženje da se ovaj put ne radi o novoj agenciji nego o novom sjedištu već postojeće agencije.

S tim se nije složila većina novih članica, među njima i Hrvatska, koja je jedna od pet zemalja koje nemaju nijednu agenciju.

Za sjedište EMA-e kandididaralo se ukupno 19 gradova, ali su prije glasovanja odustali Zagreb, Dublin i Valletta. U prva dva kruga su otpali Kopenhagen, Bratislava i Barcelona.


 

(Hina) xvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙