FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuica nominirala Ivanu Kalogjera Brkić za nagradu EP-a "Europski građanin"

Autor: Alen Kozina;Vesna Klanac

STRASBOURG, 15. ožujka 2018. (Hina) - Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica nominirala je Ivanu Kalogjeru Brkić za nagradu "Europski građanin" koju Europski parlament svake godine dodjeljuje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti, priopćio je u četvrtak ured europarlamentarke.

Kalogjera Brkić je osnivačica portala i udruge "Nismo same" koja svojim pričama  na portalu svakodnevno daje podršku oboljelima od raka.

"Možemo o Ivani pričati kao ženi, majci, novinarki..., ali ovaj put govorimo o Ivani koja je mnogima pomogla da pobijede osjećaj usamljenosti i koja svojim pričama na portalu pruža  podršku oboljelima od raka. Ivana je jedna od onih pojedinaca koji čine razliku", istaknula je zastupnica Dubravka Šuica u nominaciji za nagradu.

Ivana Kalogjera Brkić  oboljela je u svibnju 2015. u 52. godini života kada joj je dijagnosticiran rak dojke, a potom je usred kemoterapije ostala i bez posla.

Na portalu, koji je 7. ožujka proslavio prvi rođendan, Ivana Kalogjera Brkić objavila je više od sto intimnih ispovijesti oboljelih žena iz Hrvatske i cijele regije - BiH, Srbije, Crne Gore,  Kosova - te članova njihovih obitelji. 

Šuica ističe da je "Nismo same" s vremenom prerastao u pokret hrabrih žena koje poručuju da bolest nije kraj, već početak novog života. 

"No, Ivana tu nije stala. Istražujući potrebe bolesnica, pokrenula je projekt "Nisi sama – ideja s nama" čiji je cilj pokrivanje troškova odlaska na kemoterapiju žena koje su slabijeg imovinskog statusa ili nemaju podršku obitelji", dodaje Šuica.

Udruga "Nismo same" u suradnji sa Zakladom "SOLIDARNA" razvija i specijalizirani volonterski program podrške oboljelim ženama u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu i obitelj.

"Kroz dugogodišnji rad na borbi protiv raka, a posebice organizacijom konferencija Fight&Win-Kako se oduprijeti raku?, diljem Hrvatske, zaintrigirala me priča ove hrabre žene, pravog borca koji je motivacija svim oboljelima, onima koji se bore s teškom bolešću, ali i svima koji su pobijedili  rak", naglasila je Šuica.

Izrazila je nadu da će njezini kolege zastupnici prepoznati važnost ove nominacije te dati svoj glas Ivani i njenoj platformi "Nismo same".

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu "Europski građanin" kojoj je namjena priznavanje iznimnih postignuća u aktivnostima ili djelima građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale izniman angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. 

Nagrada se odnosi i na aktivnosti građana koji su uključeni u dugoročnu prekograničnu ili transnacionalnu kulturnu suradnju koja doprinosi jačanju europskog duha isto kao i svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade "Europski građanin" je isusovac Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, a nominirala ga je Šuica uz potporu zastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

(Hina) xvk yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙