FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska prihvatila zahtjeve EU-a u vezi sa Sorosevim sveučilištem- EPP

Autor: Bernard Čavar

BRUXELLES, 29. travnja 2017. (Hina/Reuters) - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je čelnicima Europske pučke stranke (EPP) da će prihvatiti zahtjev Bruxellesa i izmijeniti zakon koji kritičari smatraju napadom na akademske slobode, objavio je u subotu EPP.

"Premijer Orban je obećao vijeću EPP-a da će prihvatiti sve zahtjeve Europske komisije u roku koji je odredila Komisija", rekao je Sigfried Muresan, glasnogovornik najbrojnijeg kluba u Europskom parlamentu nakon sastanka Orbana s ostalim stranačkim čelnicima u Bruxellesu.

Orbanov glasnogovornik odbio je reći što je mađarski premijer rekao na sastanku sazvanom kako bi se pojasnile pozicije unutar konzervativnog bloka čiji je član i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"EPP je zatražio od Fidesza i mađarskih vlasti da poduzmu sve nužne mjere kako bi ispunili zahtjeve Komisije. Premijer Viktor Orban uvjerio je EPP da će se Mađarska ponašati u skladu s tim", priopćio je nakon sastanka predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Europska komisija je u srijedu otvorila postupak zbog kršenja europskog prava protiv Mađarske zbog njezina zakona o visokoškolskom obrazovanju, koji bi mogao dovesti do zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti (CEU). Bruxelles je Budimpešti dao rok od mjesec dana da izmijeni sporni zakon.

Mađarski je parlament početkom travnja po hitnom postupku izglasao zakon usmjeren protiv CEU-a koje je nakon pada komunizma utemeljio američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros. Posljednjih mjeseci mađarska vlada sve češće napada Sorosa, nazivajući ga neprijateljem Mađarske.

(Hina) xbcav ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙