FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIDEO: Smanjivanje europskog apetita za palminim uljem

Autor: EuroparlTV

Industrija palminog ulja u jugoistočnoj Aziji ima katastrofalne posljedice po lokalne zajednice i okoliš. Treba li se Europa odviknuti od kontroverzne tvari? Europarlamentarci u Odboru za okoliš kažu da biogoriva uopće ne bi trebala sadržavati palmino ulje.

Krčenje šuma, gubitak prirodnih staništa i emisije stakleničkih plinova neke su od posljedica neodržive proizvodnje palminog ulja, jeftinog ulja koje se koristi u ogromnim količinama u prehrambenoj industriji, kozmetici i za biogoriva. Zastupnici Europskog parlamenta će 4. travnja glasati o izvješću Katerine Konečne u kojem se od Komisije traži da službeno predloži mjere za smanjenje korištenja palminog ulja u biogorivima i odgovoran uzgoj.  Parlament će o izvješću raspravljati u ponedjeljak, 3. travnja, te glasati u utorak, 4. travnja.

Palmino ulje se proizvodi i izvozi iz različitih dijelova Afrike, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, uglavnom iz Malezije i Indonezije. Korištenje palminog ulja udvostručilo se u usporedbi s 2010. te će, prema procjenama, dodatno se udvostručiti do 2050.

"EU je jedan od  najvećih potrošača palminog ulja u svijetu. Iako pokušava biti predvodnik u ograničenju potrošnje“, objašnjava izvjestiteljica Katerina Konečna (GUE/NGL, Češka).

Ulje koje se gotovo uopće nije koristilo prije 30-ak godina, sada se može naći u raznim proizvodima, poput margarina, čokoladnih namaza, čipseva, ali i u kozmetici, deterdžentu i biogorivima. Samo u 2014. 45 posto palminog ulja uvezenog u Europu potrošeno je kao gorivo u prijevozu (povećanje od 34% od 2010.).

Utjecaj na proizvodnju palminog ulja

Tropski ekosustav koji pokriva sedam posto površine Zemlje pod sve je većim pritiskom od krčenja šuma za plantaže palminog ulja što uzrokuje požare, sušenje rijeka, eroziju tla, gubitak površinskih voda, zagađenje i uništavanje prirodnih staništa.

Štoviše, gubitak prirodnih staništa doprinosi ugrozi velikog broja životinja (jednoroga i tigrova sa Sumatre i bornejskog orangutana).

Rezolucija

Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane glasao je će 9. ožujka o rezoluciji u kojoj Katerina Konečna poziva Komisiju da predloži stroža pravila kako bi se spriječilo krčenje šuma te do 2020. zabranila upotreba palminog ulja u biogorivima. Proizvodi bi trebali imati certifikat o odgovornoj proizvodnji sastojka.

"Vjerujem da Europski parlament treba biti jako ambiciozan. Ne bismo trebali koristiti palmino ulje u biogorivima", kaže zastupnica.

(Hina) xpp yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙