FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament i Vijeće dogovorili novo označavanje energetske učinkovitosti kućanskih aparata

Autor: Alen Kozina

ZAGREB, 24. ožujka 2017. (Hina) - Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća ovoga su se tjedna dogovorili oko uvođenja novog sustava označavanja energetske učinkovitosti na području Europske unije koji predviđa da će idućih godina oznake poput A+++ biti zamijenjene novom skalom od A do G bez pluseva. 

Potrošači će najranije 2019. godine moći vidjeti prve oznake bez pluseva (A+,A++, A+++...) . Kako bi se držao korak s budućim poboljšanjima energetske učinkovitosti izmjena oznaka  bit će pokrenuta kada će 30 posto proizvoda prodanih na tržištu EU-a biti u kategoriji najviše energetske učinkovitosti (A) ili kada se 50 posto tih proizvoda nađe u dvije najviše kategorije energetske učinkovitosti (A i B). 

"Nakon  20 godina tradicionalne oznake za električne uređaje, poput hladnjaka i perilica posuđa, bit će unaprijeđene u 2.0 verziju. Moći će sadržavati QR kod ili poveznicu koji će omogućiti građanima da pristupaju online bazi podataka. Oznake će postati mostovi u digitani prostor koji sadržava sve podatke koje nije moguće zabilježiti samo na papiru. Stvaranje detaljne baze podataka i digitalna oruđa, poput aplikacija pametnih telefona, omogućit će potrošačima da odmah usporede proizvode na tržištu", rekao je izvjestitelj EP-a za nova pravila označavanja Dario Tamburrano iz zastupničke skupine Europe slobode i izravne demokracije (EFDD).

Pregovarači parlamenta zatražili su da se uključi i oznaka koja će potrošačima omogućiti da prepoznaju  "energetski pametne" proizviode, one koji mogu automatski  promijeniti i optimizirati svoju potrošnju. 

Novi sustav označavanja bit će definiran nizom delegiranih akata pa će se tako, primjerice, za bijelu tehniku i televizore energetske naljepnice početi koristiti u trgovinama početkom 2020. godine, za radijatore i bojlere tek 2030. godine, a energetske oznake za usisavače i sušilice rublja krajem 2024. godine.

Nova pravila prije no što stupe na snagu trebaju još formalno potvrditi Europski parlament i Vijeće.

Zeleni u Europskom parlamentu pozdravljaju odluku jer će potrošači imati veće koristi od takvog pojednostavljenog sustava označavanja, međutim,  smatraju kako će za većinu proizvoda biti riječ o dugotrajnijem prijelaznom razdoblju što može stvoriti pomutnju među kupcima, priopćio je ured zastupnika Davora Škrleca.

"Potrošači će na prvi pogled moći procijeniti koliko energije troši određeni proizvod, što je korisno za njihov budžet, ali i za okoliš. Pozdravljamo osnivanje baze podataka proizvoda pomoću koje će potrošači dobiti bolji pristup informacijama prije kupnje određenog proizvoda. Unatoč tome, ipak ćemo morati pričekati neko duže vrijeme da ovakve promjene stupe na snagu za većinu proizvoda. Ako na tržištu imamo dvije različite vrste označavanja energetske učinkovitosti proizvoda, to jedino može stvoriti pomutnju kod potrošača. Štoviše, trenutno ne postoji mogućnost refundacije novca ukoliko se potrošači zbog oznaka dovedu u zabludu, niti jasnih pravila za ispitivanje energetske učinkovitosti. Trebamo poraditi na donošenju novih pravila za energetsku učinkovitost koja će poboljšati prava i zaštitu potrošača pa se nadam kako će Komisija poduzeti određene korake i omogućiti građanima da čim prije osjete sve prednosti novog sustava označavanja”, smatra zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙