FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament 60. obljetnicu Rimskih ugovora obilježio sjednicom s građanima

Autor: Alen Kozina

ZAGREB, 21. ožujka 2017. (Hina) - Europski parlament je u utorak obilježio 60. godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora konferencijom na kojoj je zajedno s europarlamentarcima sudjelovao 751 građanin iz svih zemalja Europske unije.

Svečanu konferenciju pod nazivom "Parlament građana" je u plenarnoj dvorani parlamenta u Bruxellesu otvorio predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, a govore o EU-u održali su Barbara Hendricks, operna pjevačica, UNHCR-ova veleposlanica dobre volje koja je posebno angažirana u pomoći izbjeglicama, te austrijski pisac Robert Menasse, istaknuti zagovornik europske integracije.

"Parlament građana" dio je niza političkih događaja u kojem se u institucijama EU-a  razmatraju postignuća Europske unije u zadnjih 60 godina, od potpisivanja Rimskih ugovora 25. ožujka 1957.

Ukupno 751 građanin EU-a, jednako broju zastupnika, pozvan je u sjedište Europskog parlamenta u Bruxellesu na konferenciju na kojoj su zajedno sa zastupnicima imali priliku raspravljati o današnjim i budućim izazovima EU-a, kao što su  nezaposlenost mladih, globalizacija, sigurnost, klimatske promjene i EU nakon Brexita.

"Danas zajedno slavimo godišnjicu najboljih 60 godina slobodne Europe", rekao je Tajani otvarajući konferenciju i istaknuo da "ovaj trenutak treba podsjetiti da su, ne samo danas nego i svakodnevno, građani protagonisti velike pustolovine europske demokracije". "Bez svojih naroda Europa jednostavno ne postoji, te  stoga ponovno moramo približiti Europu njenim građanima i njihove probleme i dostojanstvo osoba staviti u središte našeg rada", nastavio je Tajani istaknuvši da je to prva zadaća njegovog mandata predsjednika Europskog parlamenta.

Tajani je u govoru ocijenio da su nedavni nizozemski izbori potvrdili "da nismo umorni od naše Europe, nego da samo želimo da funkcionira, da riješava probleme nezaposlenosti, prije svega mladih, terorizma, ilegalnog useljavanja, zaštite okoliša i zdravlja, zaštite prava žena, slabih, unutar i van Europske unije",

Niti jedna članica, koliko god moćna bila, sama ne može uspješno pregovarati s drugim velikim silama od SAD-a do Kine, rješavati probleme velikog useljeničkog vala, braniti gospodarske interese ili zaustaviti globalno zagrijavanje, ustvrdio je Tajani i zaključio "samo jedinstveni možemo prevladati izazove pred nama".

Tajani je također u govoru rekao da se osjetio uvrijeđenim kada je turski predsjednik spomenuo nacizam i fašizam u vezi "nekih naših zemalja", što su zastupnici i građani pozdravili pljeskom.

"Europa je svjetionik svijeta u zaštiti temeljnih prava čovjeka, jedino smo kontinent bez smrtne kazne, mnogo smo više od tržišta i valute, ujedinjeni smo i solidarni i samo tako možemo nastaviti naše predvodništvo u obrani vrijednosti i utjecati na naše susjede da se ne u upuštaju u neliberalne nacionalizme", zaključio je Tajani u svom govoru.

Eurozastupnici su u veljači usvojili tri izvješća o budućnosti Europe, a početkom ožujka Parlament je raspravljao o pet scenarija za budućnost EU-a koje je objavila Europska komisija. Krajem tjedna čelni ljudi država članica sastat će se u Rimu kako bi obilježili 60. godišnjicu potpisivanja Ugovora.

Rimski ugovori potpisani prije 60 godina omogućili su gospodarsku integraciju i dugotrajni mir na europskom kontinentu te otvorili vrata za današnju Europsku uniju s preko 500 milijuna građana.

Hrvatske posjetitelje koji su nazočili na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Ugovora u Rimu ugostila je i Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. 

Zastupnica Zovko tom je prigodom izjavila da joj je "drago što su hrvatski građani danas direktno sudjelovali u debati o najboljem scenariju izgradnje budućnosti Europe“, priopćio je ured zastupnice.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙