FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament o novoj hrani

Autor: Zrinka Treščec
ZAGREB/STRASBOURG, 30. listopada 2015. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu planove za lakše odobravanje nove hrane kao što su chia sjemenke ili proteini uljane repice, objavio je Europski parlament.

Nova hrana je ili novorazvijena, inovativna hrana ili hrana proizvedena novih tehnološkim i proizvodnim procesima. To uključuje ne samo proizvode kao što su insekti i nanomaterijali, nego i gljivice, alge i nove prehrambene boje. Može uključivati i hranu koju se redovito konzumira u drugim dijelovima svijeta, ali se u EU-u nikada prije nije tradicionalno jela.

Postojeći europski propisi o novoj hrani datiraju iz 1997. Od tada su razvijene razne nove hrane i dodaci za hranu. Revizija uredbe o novoj hrani potrebna je kako bi se držalo korak sa znanstvenim i tehnološkim napretkom.

Po novim pravilima, nova hrana bit će podvrgnuta sigurnosnoj procjeni i odobrenju na europskoj razini. Ako postoji mogućnost štetnog utjecaja na zdravlje, to će procijeniti Europska  agencija za sigurnost hrane (EFSA) .

Predložena pravila, kako su eurozastupnici i tražili, odnosit će se i na hranu od kloniranih životinja dok se ne usvoje posebni zakoni o kloniranju, a obuhvaćat će i novu definiciju nanomaterijala te ograničenja za testiranja na životinjama.

Osim Europskog parlamenta, prijedlog zakona moraju odobriti i države članice (Vijeće EU-a) da bi mogao stupiti na snagu. Ako se one s njime ne slože, dvije institucije morat će ponovno pregovarati.

Izvor infografike: Europski parlament

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙