FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP traži od članica da Snowdenu osiguraju zaštitu

Autor: Vera Radić
STRASBOURG, 29. listopada 2015. (Hina/AFP) - Europski zastupnici su u četvrtak zatražili od zemalja članica EU-a da "ponude zaštitu" bivšem informatičaru u američkoj obavještajnoj agenciji Edwardu Snowdenu, u rezoluciji u kojoj traže veća jamstva za zaštitu osobnih podataka Europljana.

Parlament je pozvao zemlje EU-a da "odustanu od svakog sudskog progona" Amerikanca koji je u javnost iznio informacije o djelovanju američke obavještajne službe i koji je od 2013. u egzilu u Rusiji te da mu "ponude zaštitu".

One tako trebaju "spriječiti da ga treća strana izruči ili vrati, u znak priznavanja njegova statusa zviždača i međunarodnog aktivista za ljudska prava", predložili su europski zastupnici.

Ta točka rezolucije koja se tiče Snowdena prihvaćena je natpolovičnom većinom (285 glasova 'za', 281 'protiv' i 72 suzdržana) kroz amandman koji su predložili zeleni i radikalna ljevica (GUE). 

Edward Snowden je na Twitteru ocijenio to glasovanje "iznimnim", dodajući da je to "ruka koju su mu pružili prijatelji".

Rezoluciju, koja nije obvezujuća nego je politička poruka, u cijelosti su izglasala 342 zastupnika, 274 su bila protiv, a 29 ih se suzdržalo.

U njoj zastupnici izražavaju zadovoljstvo nedavnom odlukom Suda pravde EU-a koji je poništio pravni okvir (takozvani Safe Harbor) za prijenos osobnih podataka između EU-a i Sjedinjenih Država u komercijalne svrhe , u aferi u koju je umiješan Facebook.

Zastupnici su pozvali Europsku komisiju da "do kraja 2015." pripremi izvješće o učincima te odluke.

EP je usto izrazio "zabrinutost zbog nedavno donesenih zakona u pojedinim zemljama članicama kojima se povećavaju mogućnosti nadzora obavještajnih tijela", misleći pritom na Francusku, Veliku Britaniju i Nizozemsku.

(Hina) xvrad ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙