FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne na kraju godine

Autor: mkuz
LONDON, 31. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijena barela nafte danas se na londonskom tržištu zadržala iznad 111 dolara za barel, poduprta zabrinutostima oko nastavka prekida opskrbe iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 111,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 99,20 dolara.

Zabrinutost zbog poremećaja opskrbe na Bliskom istoku i u Africi stvorio je protutežu strahu u vezi slabe globalne potražnje, tako da se cijena nafte na londonskom tržištu ove godine kretala u rasponu od 96,75 i 119,17 dolara za barel, završivši godinu bez većih promjena.

No cijena na američkom tržištu na putu je da u 2013. ostvari skok od 8 posto.

"Mislim da ćemo u sljedećoj godini pratiti trgovanje naftom unutar sličnog raspona. Tržišta će biti nestabilna, ali cijene će ostati unutar tog raspona", rekao je Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa. "Ključni čimbenici na tržištu u sljedećoj godini bit će opskrba i globalni gospodarski rast", dodao je.

Spooner očekuje da će se cijena u Londonu u 2014. kretati između 90 i 120 dolara po barelu, a na američkom unutar raspona od 85 do 115 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u ponedjeljak iznosila 108,57 dolara i bila 78 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙