FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Optužnica protiv sedmorice za ratne zločine protiv Hrvata i Bošnjaka

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. prosinca 2013.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koje se tereti za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima na području općine Kotor-Varoš u sjeverozapadnom dijelu Bosne.

Optužnica je podignuta na temelju istrage koju je ranije provelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a predmet je potom ustupljen bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Za ratne zločine optuženi su Savo Tepić (56), Dragoslav Bojić (69), Duško Vujičić (42), Duško Maksimović (53), Radojko Keverović (54), Rade Škorić (67) i Ilija Krušić (41).

U optužnici koja sadrži 31 točku navedeno je kako su optuženi u razdoblju od svibnja pa do kraja 1992. godine kao pripadnici djelatnog i pričuvnog sastava i zapovjednih struktura policije u općini Kotor-Varoš odnosno kao pripadnici vojske Republike Srpske sudjelovali u širokom i sustavnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi su za ubojstava, zatvaranja, mučenja, prisilne nestanke osoba što su kaznena djela koja se tretiraju kao zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi kako su optuženi upadali u kuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odakle su odveli više od stotinu osoba te ih potom zlostavljali i tjerali na prisilni rad.

Pri tom su ubili najmanje deset zatočenika a tijela nekih od žrtava ni do danas nisu pronađena.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙