FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Optužnice za ratne zločine u Žepču i Srebrenici

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. prosinca 2013.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podiglo odvojene optužnice za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Perice Adžića te protiv dvojice bivših pripadnika policije bosanskih Srba Dobrice Vidovića i Miroslava Mišića koje se tereti za ubojstva i zlostavljanja zarobljenih i ranjenih Bošnjaka.

Kako je navedeno u priopćenju tužiteljstva Adžić (40) koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Hrvatske tereti se jer je kao pripadnik HVO-a postupio protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti ranjenika i bolesnika za vrijeme oružanih sukoba.

U optužnici je navedeno kako je u lipnju 1993. godine u improviziranoj bolnici u Žepču zlostavljao petnaest ranjenih pripadnika Armije BiH pri čemu je u jednoga od njih i pucao. Ubojstvom je prijetio i trogodišnjem djetetu koje je u bolnici bilo smješteno zajedno s ranjenom majkom.

Uz ovu tužiteljstvo je podignulo i optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika policije bosanskih Srba koje se tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. Dobrica Vidović i Miroslav Mišić optuženi su kao pripadnici posebne policijske postrojbe u mjestu Sandići kod Bratunca gdje su zarobili te potom strijeljali deset Bošnjaka.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙