FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: 15 milijuna eura potpore BiH za procesuiranje ratnih zločina

Autor: rmav
SARAJEVO, 18. prosinca 2013.(Hina) - Europska unija u naredne dvije godine osigurat će financijsku potporu u iznosu od 15 milijuna eura pravosudnim tijelima u Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzalo procesuiranje brojnih slučajeva ratnih zločina, a polovica tog iznosa postat će operativna u 2014. godini, potvrdili su u srijedu u Sarajevu posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen te bosanskohercegovački ministar financija Nikola Špirić.

Oni su potpisali memorandum o proračunskoj potpori pravosudnim tijelima kojim je potvrđeno aktiviranje nešto više od 7,4 milijuna eura u idućoj godini.

Riječ je o sredstvima koja je BiH dobila kroz pretpristupne fondove (IPA) iz 2012. godine i na njihovo angažiranje ne utječe nedavna odluka Europske komisije da se toj zemlji zbog zastoja u političkim reformama uskrati 45 milijuna eura potpore iz IPA fondova za 2013. godinu.

Posebni predstavnik EU Sorensen kazao je nakon potpisivanja memoranduma kako je za Uniju iznimno važno da se kroz procesuiranje ratnih zločina prevlada prošlost i tako doprinese budućoj stabilnosti BiH.

"To je nužno da bi se krenulo ka budućnosti", kazao je Sorensen podsjećajući na procjenu kako trenutačno više od 1.300 slučajeva ratnih zločina čeka na procesuiranje.

Europska će unija, kako je najavio Sorensen, u iduće dvije godine provoditi nadzor nad utroškom odobrenih sredstava.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Milorad Novković najavio je kako će, zahvaljujući dodatnoj financijskoj potpori, vrlo brzo biti angažirano dvadeset novih tužitelja koji će se baviti predmetima ratnih zločina. Njih pet bit će imenovano u Tužiteljstvu BiH, dok će petnaest novih tužitelja biti raspoređeno u tužiteljstvima u entitetima.

Osim za zapošljavanje tužitelja, pomoć EU bit će iskorištena i za jačanje pravosudne infrastrukture.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙