FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica EU-a potvrdili su u petak na summitu u Bruxellesu zaključke o proširenju prema kojima Srbija započinje pristupne pregovore u siječnju sljedeće godine, a oko brzine budućeg širenja postoji oprez, izjavio je u petak hrvatski premijer Zoran Milanović. Milanović je ponovio da je u hrvatskom interesu da i Srbija, kao i druge zemlje iz regije budu dio Europske unije. "Ali, postoji, neću reći podijeljenost, nego oprez u pogledu uvjeta, brzine kojom će se države ubuduće primati, kakvi će se kriteriji primjenjivati. Bilo je komentara na način da bi trebalo jako dobro osmisliti tranzicijsko razdoblje i sustav monitoringa za države koje ubuduće budu ulazil u EU, a BDP po glavi stanovnika im je višestruko manji od europskog prosjeka", izjavio je Milanović novinarima po završetku summita. Upitan mogu li se do kraja pregovora sa Srbijom riješiti otvorena bilateralna pitanja, koje ona ima s Hrvatskom, Milanović je rekao da bi svakako htio da se riješi pitanje granice, koje se godinama odugovlači, ali da to vidi kao manji problem od nasljeđa rata. "Očekivao bih više da beogradske vlasti budu malo korektnije kada su u pitanju odnosi koji se tiču nasljeđa rata, statusa manjina jer mi se katkad čini da smo mi u vladi i još neki u Hrvatskoj jedini koji pokušavaju ići europskim putem. U Hrvatskoj imamo nacionalističku oporbu, a u Beogradu se vlasti katkad ne kontroliraju kada daju izjave. Možda smo mi i previše dobronamjerni", rekao je Milanović.

BEOGRAD - Srbijanski državni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević nazvao je "opasnim presedanom" odluku Ustavnog suda Srbije (USS) da jednom od optuženih za ratni zločin na "Ovčari" prizna povredu prava na pravično suđenje ocijenivši da će zbog toga pasti sve presude optuženima u slučaju "Ovčara", osuđenim na ukupno 227 godina zatvora. Vukčević je u razgovoru za beogradski "Blic" doveo u pitanje i nadležnost Ustavnog suda. "Opasan presedan. Postavljam i pitanje nadležnosti tog suda, jer je spomenutom odlukom zašao u sferu sudova opće nadležnosti", rekao je Vukčević. Komentirajući odluku USS da uvaži ustavnu žalbu Saše Radaka, jednog od optuženih za zločine na "Ovčari", Vukčević je istaknuo da se, nakon takvog stajališta, rušenju presuda mogu nadati i ostali osuđeni. Ustavni sud Srbije uvažio je, zbog povrede prava na pravično suđenje, žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine na "Ovčari" kod Vukovara, potvrđeno je Hini u Ustavnom sudu, uz napomenu da ta odluka još treba biti objavljena i u Službenom glasniku Srbije. Nakon što je USS usvojio žalbu Saše Radaka po presudi za zločine na "Ovčari", njegov odvjetnik Dušan Mašić izjavio je srbijanskim medijima kako očekuje ponovno suđenje pred drugostupanjskim, Žalbenim sudom, u drugom sastavu vijeću, s obzirom da je, kako kaže, u drugostupanjskom suđenju u vijeću bio sudac koji je odlučivao i u prvom stupnju, što po zakonu nije moguće.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz potvrdili su u petak u Zagrebu patrnerske odnose i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije te najavili nastavak suradnje unutar Europske unije, u regiji i trećim zemljama. Kurz, 27-godišnji novi ministar vanjskih poslova Austrije je četiri dana nakon svog imenovanja izabrao Hrvatsku kao prvu vanjskopolitičku destinaciju. "Austrija i Hrvatska imaju odličnu suradnju i dugu tradiciju odlične suradnje, ali u ovom trenutku imamo prigodu za novu energiju u našim odnosima i našem zajedničkom poslu, kako na području suradnje unutar EU-a, tako i u regiji i trećim zemljama", kazala je Pusić novinarima nakon susreta, izrazivši zadovoljstvo što je Kurz za svoj prvi posjet inozemstvu izabrao Zagreb. Prema njezinim riječima, već ovaj prvi susret sa šefom austrijske diplomacije, "kao znak velikog prijateljstva između dviju zemalja", pretvorio se u radni posjet tijekom kojeg je dogovorena mogućnost da hrvatski diplomati budu u trećim zemljama smješteni u austrijskim diplomatskim predstavništvima, a pokrenuta je i inicijativa za trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske. Kurz je također istaknuo da su "snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa" glavni razlog da za svoj prvi posjet odabere upravo Hrvatsku te da je posjetom najmlađoj članici EU-a htio odaslati signal Bruxellesu da postoji velika vjera u Hrvatsku, ali i da i drugim zemljama u regiji treba biti omogućen pristup Uniji.

SARAJEVO - Trojica bivših policajaca i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine optužena su za ratne zločine počinjene protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice, objavilo je u petak Tužiteljstvo BiH. Optužnica je podignuta protiv Azema Ibrovića (43), Enesa Maksumića (44) i Jusufa Hindića (59). Tijekom sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ibrović i Maksumić su bili policajci policijske postaje u Jablanici, dok je Hindić bio pripadnikom 44. brigade ABiH. Optužnica ih tereti da su između 28. i 29. srpnja 1993. godine sudjelovali u zlostavljanju hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO koji su bili zatočeni u prostorijama nekadašnjeg muzeja bitke na Neretvi.

MOSKVA - Oslobođeni bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski nalazi se na putu za Njemačku, objavila je ruska savezna uprava za zatvorski sustav (UFSIN). UFSIN je objavio da je Hodorkovski zatražio putne isprave kako bi mogao posjetiti teško bolesnu majku na liječenju u Njemačkoj i otišao na prvi let za tu zemlju, javile su ruske novinske agencije. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati, objavio je Reuters. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pomilovanju zatočenog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je u zatvoru bio deset godina, objavio je u petak Kremlj. U svibnju 2005. sud u Moskvi proglasio je Hodorkovskog krivim za pronevjeru i neplaćanje poreza i kaznio ga s devet godina zatvora. Kasnije je presuda smanjena na osam godina. U prosincu 2010. Hodorkovski je u drugom slučaju osuđen na 14 godina zatvora za krađu nafte i pranje novca. U prizivu mu je kazna smanjena na 10 godina i 10 mjeseci zatvora. Redovno je na slobodu trebao izaći u kolovozu 2014.

PEKING - Kineska Komunistička partija objavila je u petak da se protiv zamjenika ministra unutarnjih poslova vodi istraga, što je najnoviji slučaj da je jedan visoki dužnosnik obuhvaćen kampanjom suzbijanja korupcije u Kini. Protiv Li Dongshenga vodi se istraga za "teške povrede discipline i zakona", što je formula koja se koristi za korupciju, izvijestila je disciplinska komisija stranke. Kineski predsjednik Xi Jinping koji je na vlast došao prije više od godinu dana, poveo je veliku kampanju protiv korupcije u krilu stranke, obećaviši da neće poštedjeti "ni mušice ni tigrove".

NEW YORK - Amerikancima preostaje još samo nekoliko dana da se prijave za zdravstveno osiguranje koje im omogućuje novi zakon o zdravstvenoj skrbi poznat kao Obamacare, a krajnji rok je tako blizu da bi se broj prijava u zadnji tren mogao utrostručiti i opteretiti sustav prijava za program zdravstvene zaštite. Do sada se za Obamacare prijavilo 500.000 ljudi kojima zdravstveno osiguranje počinje teći od 1. siječnja naredne godine. Listopad i studeni su zabilježili povećani broj prijava, no taj je broj još uvijek daleko od cilja administracije Baracka Obame da se zdravstvenim osiguranjem obuhvate milijuni ljudi.

JUBA - Dva pripadnika mirovnih snaga UN-a iz Indije poginula su a treći je ranjen u četvrtak kad je u UN-ovu bazu u Južnom Sudanu ušla oružana skupina, rekao je u petak glasnogovornik UN-a Joe Contreras. Prethodna izvješća govorila su o trojici poginulih indijskih pripadnika mirovnih snaga. Contreras je kazao da su poginula i dva civila kad je skupina mladih Lou Nuer ušla u UN-ovu bazu u državi Jonglei.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙