FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Indija upozorava na rizike u trgovini bitcoinima

Autor: gple
NEW DELHI, 27. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Najveća indijska platforma za trgovanje bitcoinima objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je obustavila trgovanje nakon upozorenja središnje banke na rizike koje sa sobom donosi upotreba virtualnog novca.

BuySellBitCo.in zatvorio je platformu, pozivajući se na upozorenje savjetnika Indijske središnje banke u kojem se skreće pozornost na rizike trgovanja digitalnom valutom.

"Obustavljamo transakcije kupnje i prodaje dok ne budemo mogli skicirati jasniji okvir za rad", stoji u priopćenju BuySellbitCo.ina, uz napomenu da su se na taj potez odlučili "radi zaštite interesa naših klijenata".

U posljednjoj obavijesti na stranici BuySellBitCo.ina jedan bitcoin prodavao se za 48.039 rupija (776 dolara) a mjesečno su se na platformi obavljale transakcije u vrijednosti 12 milijardi rupija, prenose indijski mediji.

Protuvrijednost bitcoina od jednog dolara uzletjela je s nekoliko američkih centi 2010. na najviših 1.200 dolara početkom ovog prosinca da bi se u međuvremenu ponovo spustila.

Indijska središnja banka izdala je upozorenje zbog sve veće popularnosti bitcoina u Indiji. Riječ je o digitalnoj valuti koja se može pohranjivati virtualno ili na tvrdom disku korisnika a pruža priliku za trgovanje unutar najvećim dijelom anonimnog sustava plaćanja.

"Ne postoji nikakav temelj ni jamstvo za virtualne valute pa se njihova vrijednost po svemu sudeći temelji isključivo na spekulacijama", ističe središnja banka u savjetu objavljenom 24. prosinca.

Naglašavaju također da su uočili "ogromne oscilacije u vrijednosti virtualnih valuta". Usprkos tome, nisu zabranili ni ograničili trgovanje bitcoinima i ostalim sličnim valutama.

Ipak, budući da nijedna središnja banka ni monetarna institucija u svijetu nije odobrila njihovu upotrebu, klijenti se u slučaju problema i nepravilnosti ne mogu potužiti nijednoj službenoj instanci, dodaje se.

Nedavno je i kineska središnja banka financijskim institucijama zabranila pružanje usluga poput onih u kojima se koristi bitcoin.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙