FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner australske banke želi slabiji australski dolar

Autor: mpuk
SYDNEY, 13. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Australski dolar oslabio je danas prema američkom imenjaku nakon što je guverner Glenn Stevens izjavio kako priželjkuje tečaj od 85 američkih centi za jedan australski dolar kako bi se potaknuo rast u gospodarskim sektorima izloženim trgovini.

Samo nekoliko tjedana nakon izjave da valutna intervencija spada među njegove "alate", Stevens je u razgovoru za Australian Financial Review naglasio kako je skloniji poticati gospodarstvo ograničavanjem tečaja australskog dolara nego snižavanjem ključnih kamatnih stopa.

"U ovom je trenutku vjerojatno bolje da ublažavamo uvjete financiranja nešto nižim tečajem valute nego nižim kamatnim stopama", rekao je australski guverner u razgovoru za Australian Financial Review.

Kamatne su stope na rekordno niskoj razini od 2,50 posto nakon opetovanih smanjenja radi poticanja gospodarskog rasta koji je počeo posustajati pri kraju višedesetljetnog procvata utemeljenog na rudarskom sektoru.

"Mislim da bi 85 američkih centi bilo bolje nego 95... ali stvarno... mislim da ne možemo biti toliko precizni", dodao je.

Nakon njegovih je izjava australski dolar danas kliznuo na najnižu razinu u tri i pol mjeseca prema američkom imenjaku, od 89,20 američkih centi. Jučer se njime trgovalo po 90,31 američkih centi.

Jaka je domaća valuta usprkos padu cijena roba pritisnula australsko gospodarstvo, nagrizajući porezne prihode i dovodeći u nepovoljan položaj sektore poput prerađivačke industrije. Tako je proizvođač automobila Holden ovog tjedna najavio da će obustaviti proizvodnju u Australiji.

Stevens također procjenjuje kako će američka središnja banka uskoro smanjiti svoje poticaje za gospodarstvo. "Mislim da se svi možemo nadati da će Fed moći uskoro smanjiti poticaje".

S obzirom na poboljšanu ekonomsku aktivnost analtiičari procjenjuju da će američka središnja banka najaviti skromno smanjenje poticaja već na sastanku zakazanom idućeg tjedna.

"Kada dođu do točke da to mogu napraviti ili bar mogu početi, to je zapravo dobra vijest", tvrdi australski guverner.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙