FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 26. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio u navodima o kojima je izvješćeno u četvrtak kako vjeruje da je on konačni cilj istrage njegovih saveznika o korupciji i primanju mita koja je uzdrmala vladu, prenijeli su američki listovi. Premijer Erdogan skupini novinara je rekao da će svatko tko ga pokuša uplesti u skandal "ostati praznih ruku", stoji u izjavi koju su objavili listovi Hurriyet i Yeni Safak, navode The Washington Post i The New York Times. Erdogan je u srijedu smijenio deset ministara nakon što su trojica ministara, čiji su sinovi privedeni u istrazi, dali ostavke. Jedan od tih ministara pozvao je i Erdogana da odstupi s položaja uzdrmavši tursku političku scenu. Ministar okoliša i urbanističkog planiranja Erdogan Bayraktar, blizak Erdoganu, rekao je u televizijskom intervjuu uživo da je premijer Erdogan osobno upleten u neodređene poslove s nekretninama koje su u središtu istrage. "Premijer također treba dati ostavku", rekao je on.

SARAJEVO - Dio političara u BiH u četvrtak je osudio slučajeve astronomskih plaća predsjednika i članova uprava javnih poduzeća od kojih su neke isplaćivane i u tvrtkama koje posluju s gubicima, kao i enermne plaće u tijelima državne i lokalne vlasti. "Te su plaće bezobrazno visoke za uvjete u kojima živimo", kazao je predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić novinarima u Sarajevu ocjenjujući to nedopustivim i upozoravajući kako među onima koji imaju enormno visoke plaće ima i onih iz tvrtki koje posluju s gubicima. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) čiji je član i rekorder u primanjima bivši prvi čovjek tvrtke "Bosnalijek" Nedžad Polić u četvrtak je kazao kako prvi puta čuje ovakve informacije. Odbivši komentirati taj pojedinačni slučaj kazao je kako se zalaže za ograničavanje plaća sukladno onome što je prosjek u državi. Prosječna plaća u BiH tek je nešto veća od 800 konvertibilnih maraka (400 eura) a prema podacima koje je medijima dostavila Porezna uprava Federacije BiH Nedžad Polić koji je donedavno bio na čelu farmaceutske tvrtke "Bosnalijek" u svibnju je na blagajni te tvrtke naplatio točno 41.761 KM (21.361) euro.

JUBA - Južnosudanski pobunjenici lojalni bivšem potpredsjedniku Riekiu Macharu zauzele su neka naftna crpilišta u državi Unity gdje je zbog sukoba crpljenje nafte obustavljeno ranije ovoga tjedna, rekao je u četvrtak agenciji Reuters ministar nafte Južnog Sudana. "Neki naftni izvori su u rukama pobunjenih vojnika lojalnih bivšem potpredsjedniku Rieku Macharu i mi se bojimo da bi mogli nanijeti štetu postrojenjima i okolišu", rekao je telefonom ministar Stephen Dhieu Dau. Dau je rekao da su pobunjenici zauzeli naftno polje Thar Jath u državi Unity, regiji koja je do prekida rada proizvodila 45.000 barela nafte dnevno.

KAIRO - Egipatske vlasti uhitile su u četvrtak nekoliko članova Muslimanskog bratstva bivšeg predsjednika Mohameda Mursija koje je proglašeno terorističkom organizacijom, a dan je obilježio i napad na autobus u Kairu u kojem je stradalo najmanje petero civila. General Sisi, vrhovni zapovjednik vojske, ministar obrane i zamjenik premijera, obećao je da će "eliminirati" teroriste i vratiti "stabilnost" u zemlji. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se napadom na autobus želi terorizirati ljude prije ustavnog referenduma 14. i 15. siječnja. Ljudi su ozlijeđeni u četvrti Nasr City, na sjeveru grada, kada je prilikom prolaska autobusa eksplodirala bomba. Čini se da je eksplodirala prerano.

ZAGREB - Nevrijeme je u četvrtak pogodilo i Italiju, Švicarsku i Austriju, a sa sjevera Italije, i sa švicarskih Alpa javljaju o snijegu i opasnosti od lavina i klizanja tla. Problema ima i u željezničkom i u zračnom prometu, a obilan snijeg i snažan vjetar stvaraju probleme i u Austriji u Tirolu u kojem su mnogi ostali bez struje. Zbog opasnosti od klizanja tla iz općine Borghetto di Vara u Liguriji na sjeveru Italije evakuirano je 50 ljudi. Iz Genove letovi kasne zbog snažnog vjetra. Zbog obilnoga snijega prekinut je željeznički promet između talijanskoga Pijemonta i švicarskoga kantona Wallisa, a na području Coma spašene su dvije osobe kojima je klizište odnijelo auto. Fronta se pomiče prema jugu Italije, kažu meteorolozi, pa su u Rimu i Napulju već izdana upozorenja.

BEOGRAD - "Air Serbia" će iduće godine proširiti mrežu sadašnjih 27 odredišta u Europi i svijetu i vratiti se u američke i kanadske zračne luke, najavili su dužnosnici te tvrtke. Od Nove godine najavljuje se uspostavljanje linija sa Sjedinjenim Državama i Kanadom nakon što se u siječnju očekuje povratak i prvih pilota bivšeg JAT Airwaysa koji su bili na obuci za pilotiranje novim zrakopolovom Airbus A319, kojeg Air Serbia odnedavno ima u svojoj floti. Kako je izvijestila Radio-televizija Srbije (RTS), nakon formiranja zajedničke tvrtke vlade Srbije i nacionalne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad", započeli su pregovori o uspostavi novih linija. Trenutno se pregovara sa zrakoplovnim vlastima Saudijske Arabije, Japana, Južne Afrike, Indonezije, Sejšela, Bahreina, Omana, Jordana i Singapura, a ti bi ugovori omogućili da se srbijanska zrakoplovna kompanija na tim tržištima pojavi poslije višegodišnje pauze.

PARIZ - Direktor jednog pariškog kazališta priveden je u četvrtak nakon što je pokušao probiti se automobilom u Elizejsku palaču, službenu rezidenciju i ured francuskog predsjednika, no u tome nije uspio, objavila je francuska policija. Muškarac, talijanske nacionalnosti, stigao je automobilom do kolnog ulaza u Elizejsku palaču, no metalnu je ogradu tek okrznuo malom brzinom, rekao je jedan izvor iz policije. "Snage reda na mjestu događaja odmah su ga privele", dodao je. Direktor pariškog kazališta "La Comedie Italienne", koje se nalazi u četvrti Montparnasse, prvi je put priveden u srijedu u blizini Elizejske palače. Tada je iz automobila izvadio lutku harlekina, polio ga alkoholom i zapalio, a potom je po ulici bacao letke u kojima osuđuje smanjenje subvencija za svoje kazalište, po izvoru. Policija ga je saslušala i pustila na slobodu ne podigavši optužnicu. Nedugo nakon uhićenja odveden je u bolnicu na liječnički pregled.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙