FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 14. prosinca 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEOGRAD - Gospodarska suradnja Srbije i Hrvatske imat će ubuduće uzlaznu putanju, ali je upitno kakvi će biti konkretni brojčani pokazatelji jer su za hrvatske proizvode, ulaskom države u Europsku uniju, podignute carine, a kupovna moć u Srbiji nije porasla ili se smanjila, ocijenio je u razgovoru za Hinu ravnatelj predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Srbiji Goran Masnec. U povodu zatvaranja predstavništva HGK u Beogradu s 31. prosincem ove godine, Masnec je za Hinu ocijenio da su, otkad je 2002. predstavništvo utemeljeno, postignuti vrlo važni rezultati, ali i ukazao kako su - kao izravna posljedica ekonomske krize - u 2008. i 2009. godini slijedila zatvaranja pojedinih poduzeća.

NAIROBI - Jedna je osoba poginula a tri su teško ozlijeđene u dvostrukoj eksploziji na tržnici mjesta Wajir, na sjeveroistoku Kenije, stotinjak kilometara od somalijske granice, objavio je u subotu policijski izvor. "Na tržnici su odjeknule dvije jake eksplozije" u petak navečer, "čini se da se radilo o eksplozivnim napravama kućne izrade", izjavio je neimenovani visoki dužnosnik policije Wajira.

ZAGREB - Čileanci u nedjelju izlaze na drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će odlučivati između bivše predsjednice, socijalističke kandidatkinje Michelle Bachelet i bivše ministrice rada i socijalne sigurnosti u konzervativnoj vladi Evelyn Matthei. Do drugog kruga je došlo nakon što nitko od devetero kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova u prvom krugu 17. studenoga. U prvom krugu, koji je obilježila niska izlaznost, Bachelet je osvojila 46.7 posto, a Mattei 25 posto glasova.

SAN FRANCISCO - Google je uklonio eksperimentalnu zaštitu privatnosti sa svoga softwarea za mobilne androide, koja je omogućavala korisnicima blokiranje aplikacija koje skupljaju osobne podatke poput podataka iz adresara ili lokacije korisnika. Vlasnici smartphonea koji koriste verziju Android 4.4.2, puštenu u prodaju ovoga tjedna, sada moraju omogućiti pristup svojim osobnim podacima ukoliko žele koristiti sigurne aplikacije. Jedan glasnogovornik Googlea rekao je da je zaštita privatnosti slučajno bila uključena u Android 4.3, verziju koja se pojavila ljetos.

ZAGREB - Na godišnjicu pokolja u newtownskoj osnovnoj školi rodbina stradalih moli medije da ih u subotu puste da se sjećaju u miru, a skupine koje se zalažu za očuvanje prava na oružje izazivaju sablazan uzurpiranjem toga datuma. Prije nekoliko tjedana počelo je rušenje stare škole u kojoj je 14. prosinca 2012. u masakru izgubljeno 26 života. U napadu 20-godišnjega Adama Lanze poginulo je 20 učenika i šestero zaposlenika škole. Lanza je oružje posjedovao legalno, nabavila mu ga je majka koju je ubio prije smrtonosnog pohoda na osnovnu školu Sandy Hook. Na kraju je ubio i sebe.

TOKIO - Potres preliminarne jačine 5,5 po Richteru pogodiio je u subotu ujutro istočni Japan, ali nije objavljeno upozorenje za tsunami, objavila je japanska nacionalna televizija. Za sada također nema dojava o neposrednoj šteti.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙