FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 25. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 12,30 sati.

BAGDAD - Najmanje 20 ljudi ubijeno je u bombaškim napadima u kršćanskim dijelovima Bagdada, među kojima je bila i eksplozija automobila bombe nedaleko od crkve nakon božićne mise, priopćili su policija i liječnici. Bomba u parkiranom automobilu eksplodirala je dok su vjernici izlazili iz crkve nakon mise na području Doure u južnom Bagdadu, rekli su policijski izvori dodajući da su većina žrtava kršćani. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade. Manjinska kršćanska zajednica bila je u prošlosti meta napada militanata al Kaide, uključujući napad na crkvu 2010. u kojem su ubijeni deseci ljudi.

LONDON - Tisuće Britanaca pogođene su poplavama te su ostale bez struje na Božić, nakon orkanskoga vjetra i oblinih kiša koji su zahvatili zemlju. Deseci tisuća ljudi, većinom u južnoj Engleskoj, ostali su bez struje na Badnjak, a inženjeri su izašli na teren na Božić kako bi popravili kvarove uzrokovane nevremenom. Vjetrovi koji su puhali do 145 kilometara na sat pogodili su Britaniju i Francusku u ponedjeljak i utorak, a zbog obilne kiše stoje vlakovi, otkazani su letovi dok trajekti ne isplovljavaju. Petero ljudi, među kojima i muškarac koji je pokušao spasiti svog psa iz rijeke, izgubilo je život u nevremenu u Britaniji u posljednja tri dana.

ZAGREB/RIM - Papa Franjo će uputiti svoju prvu božićnu poruku "Urbi et Orbi" pred tisućama vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Očekuje se da će se argentinski papa dotaknuti tema kao što je globalno siromaštvo, središnjeg pitanja dosadašnjeg pontifikata otkako je u ožujku naslijedio Benedikta XVI. Franjo će božićnu poruku uputiti sa središnjeg balkona bazilike sv. Petra s kojega se pruža pogled na trg. Papa je u utorak navečer služio prvu polnoćku u bazilici i u kratkoj propovjedi poručio da svaki kršćanin može birati između svjetla i tame, ljubavi i mržnje. Papa je misu služio s više od tristo kardinala, biskupa i svećenika, a ljude je pozvao da se bez straha obrate Bogu.

HONOLULU - Američki predsjednik Barack Obama zahvalio je vojnicima i njihovim obiteljima na "službi i žrtvi" kada se obratio naciji preko radija i interneta, a posebno je istaknuo vojnike i vojnikinje koji su se ove godine vratili iz vojnih operacija u svijetu. "Za naše brojne vojnike i nove veterane ovo je možda prvi put da su na Božić sa svojim obiteljima", rekao je Obama. "Uz okončani rat u Iraku i tranziciju u Afganistanu, ove je godine na službu u inozemstvo poslano najmanje naših muškaraca i žena nego ikad u proteklih deset godina", dodao je. Obama je božićno obraćanje iskoristio kako bi pozvao Amerikance da se posvete zajednici u kojoj žive. "Za obitelji poput naše, ta služba je prilika da proslavimo Isusovo rođenje i živimo onako kako nas je on učio, da volimo svoje susjede, nahranimo gladne i brinemo za bolesne, da budemo desna ruka svojoj braći i sestrama", istaknuo je predsjednik.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙