FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 24. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 9,30 sati.

WASHINGTON - Bivši analitičar američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koji je otkrio goleme razmjere globalnog elektroničkog nadzora što ga je provodila ta tajna služba, rekao je u intervjuu da je postigao ono što je namjeravao. "Za mene osobno misija je već ispunjena", rekao je Snowden listu The Washington Post koji je s njime razgovarao u Moskvi. To je prvi izravan Snowdenov intervjuu otkako je u lipnju stigao u Rusiju koja mu je dala politički azil. "Ja sam već pobjedio. Čim su novinari mogli slobodno obavljati svoj posao, sve što sam pokušavao učiniti dobilo je smisao. Jer, zapamtite, nije mi namjera bila promijeniti društvo. Želio sam društvu dati priliku da samo odluči trebali li se promijeniti", rekao je Snowden. Opovrgnuo je optužbe da je htio naštetiti NSA-i. "Ja radim na tome da se NSA popravi. I sada radim u interesu NSA-e. Oni su jedini koji to ne shvaćaju", rekao je.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je upućivanje dodatnih 5.500 vojnika i 423 policajaca u UN-ovu misiju u Južnom Sudanu iz kojega stižu vijesti o etničkom čišćenju. Vijeće sigurnosti UN-a je u noći s ponedjeljka na utorak počelo hitne konzultacije o Banovu zahtjevu za jačane vojnih, policijskih i logističkih kapaciteta misije u Južnom Sudanu koji sve dublje tone u građanski rat unatoč intenzivnim međunarodnim naporima, dvije i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Sudana. Nove bi snage ojačale misiju od 7. 000 pripadnika plavih kaciga i 700 policajaca. Sukobi između različitih naoružanih skupina u prijestolnici Jubi prije tjedan dana raširili su se po cijeloj zemlji koja je 2011. proglasila neovisnost od Sudana.

BERLIN - Njemačka na kraju izborne 2013. godine s optimizmom gleda u budućnost što potvrđuju predviđanja građana, političara i vodećih ekonomskih instituta. Tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora prisegnula je nova vlade kancelarke Angele Merkel u kojoj su dvije najjače političke snage u zemlji, demokršćanska Unije CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka SPD. Oko 38 posto ispitanih građana na budućnost svoje zemlje gleda "s optimizmom" ili "velikim optimizmom", četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok dva od tri Nijemca gledaju pozitivno na osobnu budućnost. Optimizam se temelji na prognozama za sljedeću godinu koje Njemačkoj predviđaju gospodarski rast od 1,9 posto. No, izvješće humanitarnih i karitativnih udruga prije nekoliko dana ukazalo je na nastavak trenda sve većih socijalnih razlika između bogatih i siromašnih, kao i na rekordnu stopu građana koji žive na rubu siromaštva od 15,2 posto.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙