FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ojačale dionice na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice u današnjem su trgovanju nastavile četverodnevni uzastopni uzlet, poduprte aktivnostima o spajanju kompanija i novim rekordnim razinama frankfurtskog indeksa DAX.

DAX indeks u takvim je okolnostima ojačao 0,7 posto, na 9.464 bodova, dok je londonski Ftse indeks bio u plusu 0,85 posto, dosegnuvši 6.662 boda. Na manjem dobitku, od 0,11 posto, bio je pariški CAC, popevši se na 4.198 bodova.

Među najvećim dobitnicima bila je grupa za testiranje i inspekcijske poslove Bureau Veritas, s rastom cijena dionica od 2,8 posto.

Dobitcima se izdvaja i grupa za proizvodnju sintetske gume Lanxess, čije su dionice ojačale 2,8 posto nakon optimističnih komentara njezina izvršna direktora.

Uzlet dionica Lanxessa najviše je zaslužan za današnji rast indeksa DAX, koji je od početka godine ojačao čak 24 posto.

Nastavak uzleta njemačkog tržišta dionica u 2014. prognozira trgovkinja u banci Varengold Anita Paluch.

"Prognoze za DAX vrlo su pozitivne. Globalni gospodarski izgledi definitivno se poboljšavaju i to će pomoći DAX-u budući da su glavne njegove sastavnice mnoge izvozno-orijentirane kompanije", kazala je Paluch.

Kao novi dokaz poboljšanog gospodarskog ozračja izdvaja se jučerašnja prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ubrzavanju rasta američkog gospodarstva u 2014. godini.

"Kako se približavamo razdoblju blagdana čini se da će tržišta dionica nastaviti u pozitivnom ozračju i ići blago uzlazno, temeljem pozitivnih makrogospodarskih pokazatelja", kazao je trgovac Titan Investment Partnersa Darren Sinden.

Tokijska burza danas nije radila zbog blagdana.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙