FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 21. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 16 sati:

ZAGREB - Predsjednik SPD-a i hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da je ponosan onim što je Kukuriku koalicija ostvarila u prve dvije godine mandata. Milanović je, u uvodnom govoru na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a, ustvrdio da Vlada ni u jednom bitnom momentu nije odstupila od izbornog programa, "Plana 21". "Naš zadatak je da provedemo ono što smo rekli, da u tome budemo uporni i čvrsti i da se borimo za povjerenje ljudi, da prikažemo stvari na pravi način. U tome će biti puno pokušaja da nas se omete, legalnim političkim sredstvima - za sada su ona uglavnom legalna. U ovome što se dešava u hrvatskom društvu ne vidim nikakvu opasnost ili ekstremizam, ali vidim duboko ljudsko nepoštenje i prijetvornost", rekao je. Političku borbu u Hrvatskoj ocijenio je žestokom i ideologiziranom. "Ona je utemeljena na nečem što netko naziva vrijednostima, a ja nazivam ideološkim kulturnim ratom, što je pojam koji postoji već desetljećima u svijetu i u Europi", rekao je. Milanović tvrdi da "neki od Hrvatske pokušavaju napraviti ono što nikad nije bila, otvoriti pitanja ljudskih prava, prava manjina, prava žena, pravo na izbor, za koje smo vjerovali da su u Hrvatskoj bila nekom vrstom konsenzusa, riješena prije više desetljeća". Poručio je kako neće dopustiti da se ruše temelji društva, "koji su građeni minuciozno, uz uspone i padove, zadnjih 20 godina" i naglasio da tu prije svega misli na prava manjina.

ZAGREB - Glavni odbor SDP-a podupro je danas politiku Vlade ocijenivši da dosadašnji rezultati osiguravaju temelj za promjenu gospodarskog smjera u Hrvatskoj i postizanje pozitivnih trendova. Glavni odbor SDP podržao je Vladu u provođenju politika koje promiču i čuvaju vrijednosti koje su u temelju hrvatskog društva poput jednakosti, ravnopravnosti, solidarnosti i vladavine prava. Glavni odbor SDP-a usvojio je Prijedlog financijskog plana SDP-a za 2014. Glavni odbor SDP-a donio je odluku o održavanju Izvještajno tematske konvencije Socijaldemokratske partije Hrvatske u veljači 2014. Glavni odbor SDP-a potvrdio je odluke Predsjedništva Stranke o isključenju Željka Pinjuha i Aleksandre Kolarić iz SDP-a", navodi se u priopćenju. Sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratska partija Hrvatske bila je, osim uvodnog izlaganja predsjednika stranke i Vlade Zorana Milanovića, zatvorena za javnost.

ZAGREB - Aleksandra Kolarić, koja je odlukom Glavnog odbora SDP-a danas definitivno isključena iz članstva stranke, izjavila je kako vodstvo SDP-a ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i demokracijom uopće. "Stranka koja na ovakav način, prijekim sudom, zbog verbalnog delikta, bez prava na obranu i bez prava na žalbu, pokušava izbaciti člana, to jest vodstvo koje to radi, ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i s demokracijom unutar stranke. Stranka koja iznutra nije demoktratska teško će uspješno zastupati demokratske standarde i toleranciju u društvu", rekla je Kolarić novinarima na Iblerovom trgu, dok je Glavni odbor na zatvorenoj sjednici odlučivao o njezinu isključenju iz stranke. Iako u tom trenutku odluka o isključenju još nije bila donesena, Kolarić je kazala kako nije optimistična. "SDP se mora dubinski mijenjati, mora se otvoriti građanima i članovima, mora se demokratizirati i mora se decentralizirati. Samo takav SDP može dobit sljedeće izbore", uvjerena je Kolarić. Najavila je da će i dalje "javno djelovati kao sredstvo pritiska za promjene u SDP-u".

ZAGREB - Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je danas kako su iza Hrvatske teške godine, a ispred godine koje su puno ljepše od prethodnih. U 2014. očekuje se veliki pomak u poboljšanju investicijske klime, nastavlja se projekt javno-privatnog partnerstva, u javnu će raspravu industrijska strategija, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare na kojoj su se HNS-ovi ministri pohvalili rezultatima ostvarenim u prvoj polovici mandata Vlade Zorana Milanovića. Ove je godine, podsjetio je, pojeftinila električna energija, u idućoj će se nastojati napraviti i drugi korak pojeftinjenja. U dvije protekle godine, naglašava Vrdoljak, stvoreni su preduvjeti da Hrvatska bude energetsko čvorište regije, svoje zanimanje za to područje pokazuju i velike međunarodne tvrtke. Pohvalio se i činjenicom da je brodogradnja prestala biti teretom državnog proračuna, odnosno poreznih obveznika. Sređivanje stanja u prostoru, 820 tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, uvođenje e-dozvole, rezultati su kojima se pohvalila ministrica graditeljstav i prostornog uređenja i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je potpisao 100 metara dugačku čestitku kojom Hrvatska u godini ulaska u Europsku uniju čestita Božić i Novu 2014. godinu svim državama članicama i koja će biti izložena u Hrvatskom božićnom selu u Strasbourgu. Nakon što je u hrvatskoj etno kući u Preradovićevoj ulici potpisao čestitku, predsjednik Josipović novinarima je izjavio da je ideja inventivna i plemenita te da pokazuje dobre želje, prijateljstvo i bratstvo svih ljudi. Čestitku je osmislio Aleksandar Kovačević u suradnji s mladim umjetnikom Petrom Dugandžićem, koji ju je oslikao. U oslikavanje čestitke bilo je uključeno oko tisuću djece iz svih županija, mnogih osnovnih škola, iz malih mjesta kao i djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebu u kojem se obrazuju djeca s posebnim potrebama. Na čestitci su adventski motivi, grbovi županija i zastave svih država članica Europske unije, te ispisane božićne čestitke i najljepše želje na svim jezicima Europske unije. Potpisale su je i mnoge javne osobe, među kojima popularni Medvjedi, hokejaši kluba Medveščak.

ZAGREB - Knjiga Zorana Šanguta i Ivice Radoša "Branili smo Domovinu", u kojoj je objavljeno osamdesetak razgovora s pripadnicima nacionalnih manjina koji su kao branitelji sudjelovali u Domovinskom ratu, predstavljena je danas u punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Predstavljanju knjige među inim nazočili su predsjednik Republike Ivo Josipović, ministar branitelja Predrag Matić, a predstavili su je saborski zastupnik Miroslav Tuđman, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor te autori. Ističući da je knjiga dirljivo svjedočanstvo o ljudima koji su branili domovinu, Josipović je rekao da smo ponekad nepravedni jer ne prihvaćamo pripadnike manjinskih zajednica onako kako to trebamo činiti. "Braniti svoju domovinu bila je svima sveta dužnost i pripadnici manjinskih zajednica uzeli su, kao i svi drugi, oružje u ruke. Svi branitelji su jednaki i zaslužuju našu ljubav i poštovanje i brigu", kazao je. Predsjednik Josipović izrazio je nezadovoljstvo jer, rekao je, povremeno u javnosti i politici vidi vrlo jasne diskriminacijske pristupe prema pripadnicima nacionalnih manjina, što je nešto što Hrvatska kao demokratska zelja neće prihvatiti i spriječiti će. Zahvalio je autorima što su knjigom dali velik doprinos ideji jednakosti, ravnopravnosti i suživotu te ideji demokratske Hrvatske.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija uhitila je 35-godišnjaka s đakovačkog područja kojega se sumnjiči za smrt 23-godišnjaka jutros nađenog u Gašincima kod Đakova, doznaje se u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi (PU). Mladića, koji je pronađen u ulici Matije Gupca s ubodnom ranom natkoljenice, pokušali su reanimirati djelatnici Hitne medicinske pomoći, ali je preminuo. Glasnogovornik Policijske uprave Darijo Premec rekao je Hini kako je očevidom utvrđena sumnja da je smrt nastupila kao posljedica sukoba, ali u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Dodao je kako se nad uhićenim 35-godišnjakom provodi kriminalističko istraživanje, nakon kojeg se očekuje više pojedinosti o ovome događaju.

RIJEKA - Dvanaest hrvatskih pomoraca i još četiri člana posade iz Ukrajine, koji plove na tankeru Tiger talijanske kompanije Cryo Gas Med prisilno zaustavljenom u Istanbulu, ostali su bez hrane, vode, goriva i električne energije, a nisu dobili ni plaće za posljednja četiri mjeseca, potvrdio je danas glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro. Brod je u Turskoj usidren od listopada, a arestiran je zbog dugovanja. Brazzoduro je rekao da se problem dostave namirnica vode i goriva rješava, kao i isplate plaća, te da se to nastoji rješiti komunikacijom između posade, njihova odvjetnika, vlasnika broda i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF). Dodao je da na brodu ima nekoliko bolesnih pomoraca, ali da za sada ne zna o o čemu je riječ i imaju li lijekove.

ZAGREB - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) na Dinari su u petak spasili 46-godišnjaka kojem je tijekom vožnje motorom u blizini Kurbegove jame pukla guma i koji je zbog sumnje da je pretrpio srčani udar i pothlađenosti zatražio pomoć. On je preko Centra 112 uputio dramatičan poziv za spašavanjem jer mu je oko 16 sati na Dinari, sjeveroistočno od Vrdova u blizini Kurbegove jame pukla guma na motoru dok se vozio po planinskim putovima i stazama. Kako na tom mjestu nije bilo signala mobilne mreže, krenuo u potragu za mjestom odakle može telefonirati. Nakon dvosatnog lutanja posumnjao je da je pretrpio srčani udar a i jako se pothladio jer je pala noć. Bio je na samom rubu pokrivanja mobilne mreže pa je poziv uputio tek oko 18 sati. Spasila ga je terenskim vozilom ekipa HGSS-a iz Sinja, među kojima je bio i jedan medicinski tehničar. Utoplili su ga i prevezli do Hitne medicinske pomoći u Sinju, oko 20 sati, a zatim je prebačen u splitsku bolnicu.

VUKOVAR - Vukovarski CineStar, prvi multipleks u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dvanaesti u Hrvatskoj, večeras počinje rad prigodnim domjenkom i prikazivanjem za uzvanike filmova "Juraj i hrabri vitezovi", "Legende u Vegasu" i "Hobit", a građanima vrata otvara sutra. Na konferenciji za novinare su o planovima vukovarskog CineStara te same tvrtke govorili članovi Uprave Hrvoje Krstulović i Damir Milinić. Vukovarci će na raspolaganju imati u potpunosti digitalizirano kino s tri dvorane, od kojih su dvije opremljene realD 3D tehnologijom, a treća kinodvorana CineStar eXtreme platnom veličine 100 kvadratnih metara. Tri dvorane ukupno imaju 419 sjedala, a prikazivat će se oko 130 novih filmova godišnje i niz drugih sadržaja poput opera, baleta i koncerata, najavio je Milinić. Nakon niza godina, dolaskom CineStara, Vukovarci će ponovno imati prigodu uživati u kino projekcijama, kazao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zahvaljujući se CineStaru na otvaranju kina koje se nalazi u nedavno otvorenom trgovačkom centru Golubica Mall u središtu grada. Projekcije za javnost u CineStaru Vukovar počinju sutra, a prvu projekciju, film "Šegrt Hlapić", CineStar poklanja učenicima Specijalne osnovne škole Josipa Matoša.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙