FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 21. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Ustavni sud jednoglasno je ukinuo Vladinu odredbu o uvođenju radne obveze liječnicima koji su bili u štrajku. Hrvatski liječnički sindikat, koji je zatražio ocjenu ustavnosti uvođenja radne obveze, zbog toga ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk koji su bolnički liječnici morali prekinuti uvođenjem radne obveze. Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec rekla je jučer kako je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima. Vlada pri tom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput "sudske zabrane" štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeći tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazala je Omejec. Zakon na koji se Vlada pozvala prestao je važiti još 2006. godine, pojasnila je Omejec.

ZAGREB - Odlukom Ustavnog suda potvrđeno je pravo građana da se bore za svoja temeljna, Ustavom zajamčena prava, poručio je jučer predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić komentirajući ukidanje radne obveze bolničkim liječnicima. Tko bi se ubuduće odlučio na štrajk da je odluka Ustavnog suda bila drugačija, upitao je Babić na konferenciji za novinare istaknuvši važnost te odluke s obzirom na aktualne izmjene radno-pravnog zakonodavstva. Nakon što je Ustavni sud ukinuo odluku Vlade o uvođenju radne obveze bolničkim liječnicima, Babić je istaknuo da su zadovoljni tom odlukom, ali će pričekati da se ona formalno-pravno objavi u Narodnim novinama, te da pisani pravorijek stigne na adresu njihova odvjetničkog društva, koje je podnijelo zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke koju je Vlada donijela 14. studenoga, nakon gotovo dvomjesečnog štrajka bolničkih liječnika. "Prestankom radne obveze, štrajk se nastavlja, a o opsegu, intenzitetu i modalitetima štrajka odlučit ćemo onog trenutka kada to bude aktualno", rekao je Babić.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić poručila je nakon odluke Ustavnog suda, kojom je ukinuta radna obveza za bolničke liječnike koji su štrajkali, kako se nada da će zdravstveni djelatnici voditi računa o dobrobiti pacijenata i dati doprinos izlasku Hrvatske iz krize. "O samoj odluci morate pitati onoga tko ju je radio. Ja mogu samo reći da je odluka Ustavnog suda donesena i nema je potrebe posebno komentirati. Nadam se samo da će zdravstveni djelatnici i dalje prvenstveno voditi računa o zdravlju pacijenata i da će u idućem razdoblju i oni na neki način dati svoj doprinos rješavanju krize u Hrvatskoj", rekla je Opačić novinarima na božićnom prijemu predsjednika Republike. Na pitanje kako bi se to moglo odraziti na Vladu, s obzirom na moguće tumačenje da je Vlada svjesno donijela protuustavnu odluku, Opačić je ponovila da o samoj odluci treba pitati ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Što se tiče Vlade, mi smo prvenstveno htjeli zaštititi pacijente koji, po informacijama koje imam, u dijelu bolnica nisu imali adekvatnu zaštitu. Naš je posao štititi građane i njihov interes", rekla je Opačić. Ministar financija Slavko Linić izrazio je ogorčenje ponašanjem Hrvatskog liječničkog sindikata i najavio borbu "protiv takvih sindikata i takvog ponašanja". Ako netko želi štrajkati, neka sjedne pred bolnicu ili ambulantu i pokaže da neće raditi. Tog trenutka se uvodi radna obveza, poručio je Linić.

OSIJEK - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je da će poštovati odluku Ustavnog suda koji je ukinuo odluku o uvođenju radne obveze liječnicima, ali i dalje smatra kako je radna obaveza uvedena na zakonit način. U izjavi novinarima u ravnateljstvu osječkog Kliničkog bolničkog centra Ostojić je kazao da je "apsolutni legalist" pa će Ministarstvo zdravlja, koje je i do sada poštovalo odluke svih sudskih razina, prihvatiti odluku Ustavnoga suda. "Naše je mišljenje, i naših pravnih stručnjaka, da je radna obveza bila uvedena zakonito. Ustavni sud očito misli drugačije i naravno da ćemo u potpunosti poštovati odluku Ustavnog suda", rekao je Ostojić. Na novinarski upit kako je bilo moguće da se Vlada pozvala na zakon iz 2006. godine, za kojeg ustavni suci drže da više nije na snazi, te hoće li, ako se štrajk liječnika nastavi, koristiti Zakon o radu za sprečavanje štrajka, Ostojić nije izravno odgovorio ustvrdivši da se tako "ulazi u pravne zavrzlame".

ZAGREB - HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner ocijenio je da je Ustavni sud ukidanjem radne obveze bolničkim liječnicima učinio jedino što je mogao jer je Vlada "arogantno i bahato odlučila zanemariti upozorenja da je uvođenje radne obveze protuustavno". Odluka Ustavnog suda samo je potvrdila ono što je HDZ govorio kad je Vlada odlučila uvesti radnu obvezu. Na žalost, Vlada je, na svoj uobičajeni arogantni i bahati način odlučila zanemariti to upozorenje i sada je Ustavni sud učinio jedino što je mogao i, po peti ili šesti puta u zadnje vrijeme, poništio njihovu odluku, rekao je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a poručivši kako je "krajnje vrijeme da Vlada počne poštovati Ustav". "Problemi u zdravstvu su ogromni, a nema nikakve naznake da će se oni početi rješavati. Vlada od samog početka nije imala razumijevanja za zdravstvo, ni za pacijente niti za liječnike. Odnos prema zdravstvu jasan je iz izjave premijera da su liječnici 'zabušanti' i 'cirkusanti' i izjava drugih da liječnici kroz dežurstva i pripravnost kradu državni proračun. To je bagateliziranje i ponižavanje cijele profesije u sustavu koji svakim danom ima sve manje novca i nemoguće mu je održavati istu razinu zdravstvene zaštite", rekao je Reiner.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je jučer kako vjeruje u Hrvatsku, njezine građane i institucije te njihovu sposobnost da nađu odgovor na krizu, ali i poručio kako racionalne odluke u financijskoj i gospodarskoj politici, organiziciji državne vlasti te reforme lokalne i regionalne samouprave ne mogu čekati. "Uvjeren sam da je Hrvatska društvo koje će znati zaštititi demokraciju, slobodu i prava svih ljudi, a posebno onih koji su u društvu manjina", rekao je Josipović na tradicionalnom božićnom prijemu za visoke državne dužnosnike, predstavnike sudbene vlasti, vjerskih zajednica te javnog i političkog života. Odgovornost za uspjeh, kazao je, imamo svi, a osobito oni kojima je narod na izborima dao povjerenje da upravljaju državom. Politika mora biti iznad oportunizma i straha od reformi i mora shvatiti da nema vremena za nove kompromise, a racionalne odluke u financijskoj i gospodarskoj politici, kao i reforme lokalne i regionalne samouprave ne mogu čekati, poručio je predsjednik Republike. U protekloj godini, kazao je, ostvaren je jedan od velikih generacijskih ciljeva, a Hrvatska je postala 28. članica EU.

RIJEKA - U povodu 120. godišnjice osnutka prvog riječkog muzeja te stalne muzejske aktivnosti u gradu sinoć je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci otvorena izložba "120 godina - 120 predmeta". Predstavljeni su izlošci iz fundusa muzeja koji oslikavaju sva razdoblja Rijeke, od prvih tragova života na ovom području. Tu su kamena sjekira iz 4. tisućljeća prije nove ere pronađena na Kantridi, antičke fibule i drugi ukrasi, grnčarski proizvodi, portreti, povijesni namještaj, dijelovi narodnih nošnji i drugi predmeti iz bogate etnološke zbirke muzeja. Ovime se obilježava osnutak prvog muzeja u Rijeci - Museo Civico prije 120 godina i 80. godišnjica utemeljenja Gradskog muzeja Sušak. Sinoć je predstavljena i monografija muzeja "Iz muzejske riznice: 120 godina - 120 predmeta" u kojoj je svaka godina riječke muzeologije obilježena jednim predmetom.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙