FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ZAGREB

Latvija, već neko vrijeme vodeća zemlja EU-a u smislu gospodarskog rasta, postaje 1. siječnja 2014. osamnaesta članica eurozone, što se pripisuje odvažnim reformama latvijske vlade, iako veći dio stanovnika smatra da su reforme postignute na uštrb njihovih plaća i radnih mjesta. Latvija, mala baltička zemlja u kojoj živi nešto više od dva milijuna ljudi, godine 2009. je bila suočena s recesijom, a vlada je potom uvela stroge mjere štednje koje su uključile kresanje plaća, proračuna i velika otpuštanja u državnom sektoru. Latvija je zemlja koja je bila najjače pogođena krizom od svih europskih zemalja u razdoblju 2008.-2010. kada je BDP pao čak 25 posto. No, već u 2011. i 2012. je ostvaren rast od preko pet posto čime se pokazala kao najbrže rastuća ekonomija u Europskoj uniji. U trećem tromjesečju ove godine rast je procijenjen na 3,9 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, a Latviju je za samo 0,2 postotna boda kao najbrže rastuće gospodarstvo prestigla Rumunjska (4,1 posto).

LOS ANGELES

Američki savezni sudac Robert J. Shelby u petak je "protuustavnim" proglasio zakon prihvaćen 2004. u američkoj saveznoj državi Utah kojim se zabranjuje brak istospolnih osoba. Vlasti Utaha odmah su najavile da će uložile priziv na tu odluku. Sudac Shelby je rekao da zakon, usvojen nakon referenduma, krši prava homoseksualnih parova na jednaku zaštitu kao heteroseksualnih, prema 14. amandmanu američkog ustava. Aktivisti homoseksualnih prava su pozdravili tu odluku prihvaćenu dan nakon legalizacije gay brakova u susjednoj državi New Mexico. Riječ je o presudi u sudskom procesu koji su pokrenula tri hemoseksualna i lezbijska para koji se žele vjenčati u Utahu. "Zakoni na snazi u Utahu poriču temeljeno pravo homoseksualaca i lezbijki na mogućnost vjenčanja i oduzimaju dostojanstvo istospolnim parovima. Sud smatra te zakone protuustavnima", rekao je Shelby.

WASHINGTON

Američki državi tajnik John Kerry objavio je kako će Sjedinjene Države poslati u Južni Sudan posebnog izaslanika za regiju, kako bi pomogao u dijalogu suprostavljenih strana koje se bore u toj zemlji. "Sada je vrijeme da vođe u Južnom Sudanu stave pod kontrolu naoružane skupine, da odmah prestanu napadi na civile i da se okonča nasilje između različitih etničkih i političkih skupina", rekao je Kerry objavljujući odluku da u regiju pošalje posebnog izaslanika Donalda Bootha. Kerry je rekao da je tu odluku donio nakon telefonskog razgovora u četvrtak s predsjednikom Južnog Sudana Salvom Kiirom. Desetak civila i dva pripadnika mirovnih snaga ubijeni su u napadu na bazu UN-a, objavio je u petak UN, pozivajući predsjednika i bivšeg potpredsjednika na dijalog kako bi se izbjegla eskalacija nasilja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙