FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SANTIAGO - Socijalistkinja Michelle Bachelet koja je u nedjelju ponovno izabrana za predsjednicu Čilea, obećala je "duboke transformacije" kako bi ispunila očekivanja u zemlji koja je obilježena velikim nejednakostima. Bachelet je unatoč slabom odazivu na nedjeljni drugi krug izbora, pobijedila svoju protukandidatkinju Evelyn Matthei sa 62,1 naspram 37,8 posto glasova, što je najgori rezultat jedne desne stranke od povratka demokracije u toj zemlji. U svom govoru Bachelet je kazala da je hitno potrebno izgraditi Čile koji će biti "pravedniji" te stati na kraj nejednakostima.

DUBLIN - Irska je u nedjelju postala prva zemlja eurozone koja je izašla iz međunarodnog programa pomoći ali život građana, obilježen drastičnom štenjom, neće se promijeniti "od danas do sutra", rekao je premijer Enda Kenny. U govoru koji je u nedjelju navečer prenosila televizija, Kenny je službeno najavio izlaz iz plana spašavanja koji su joj 2010. nametnuli EU i Međunarodni monetarni fond. Tri godine kasnije, "to je važna etapa ali nije kraj", upozorio je premijer. "Naši životi neće se promijeniti od danas do sutra", rekao je.

SYDNEY - Australske postrojbe završile su povlačenje iz Afganistana, izjavio je u ponedjeljak premijer Tony Abbott, čime je završeno najdulje sudjelovanje zemlje u nekom sukobu, koji je s australske strane završen smrću 40 vojnika. Premijer je kazao u listopadu da će tisuću preostalih vojnika napustiti južnu pokrajinu Oruzgan prije kraja godine. Zadnje postrojbe krenule su u nedjelju a većina će se vratiti kućama za Božić, izjavio je šef vlade. "Ovaj se rat ne završava pobjedom niti porazom već s nadom da je Afganistan bolje mjesto, a pokrajina Oruzgan posebice, zbog našeg prisustva", kazao je on.

MANILA - Najmanje dvadeset i dvije osobe poginule su u ponedjeljak ujutro u prometnoj nesreći u predgrađu Manile kada je autobus probio zaštitnu ogradu na autocesti i udario u kombi, priopćila je policija. Spasilačke službe izvlače tijela iz ostataka autobusa a najmanje 20 ljudi upućeno je u bolnicu, kazala je glasnogovornica policije Elizabeth Velasquez. Uzrok nesreće zasad nije poznat, kazala je, ali svjedoci su izjavili da je autobus prije nesreće povećao brzinu, a vrijeme je bilo loše.

PEKING - Šesnaest osoba među kojima dva policajca ubijeno je u operaciji snaga reda u kineskom muslimanskom području Xinjiang, izvijestili su u ponedjeljak službeni mediji. Policajce koji su pristigli zbog privođenja osumnjičenih u području Kashgar napali su u nedjelju "razbojnici" naoružani eksplozivom i noževima, istaknula je informativna stranica Tianshannet, pod nadzorom lokalnih vlasti. Četrnaest napadača ubijeno je iz vatrenog oružja, rečeno je.

RIM - Erupcija Etne na Siciliji uzrokovala je zatvaranje zračne luke u Cataniji koja se nalazi u blizini, zbog oblaka pepela koji se dižu u nebo, rečeno je iz izvora zračne luke. Dvadeset dva leta predviđena za odlazak iz Catanije otkazana su u nedjelju a 26 letova predviđenih u dolasku usmjereno je prema drugim destinacijama. Zračna luka Comiso, smještena u istom području, također je zatvorena.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙